Plenáris ülést tartanak szerdán Brüsszelben, ahol a migráció, a tejpiaci válság és a nemzetközi fejlesztés is a főbb témák között szerepelnek.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a nagyvállalatok adószabályaira vonatkozó változásokról egyeztet az EP-képviselőkkel csütörtökön. A gazdasági szakbizottság és a tagállamok adószabályait vizsgáló különbizottság együttes ülésén Pierre Moscovici és Margrethe Vestager uniós biztosok is felszólalnak.

Plenáris ülés szerdán

Menekültügy. Az EP a Bizottság és a Tanács képviselőivel vitatja meg a menekültügy rövid- és hosszú távú megoldását a szeptember 14-i uniós igazságügyi- és belügyminiszterek találkozójának eredményei fényében.

Az Európai Bizottság 2016-os munkaprogramja. Az EP-képviselők a Bizottság jövő évi munkaprogramjához fűzött javaslataikról szavaznak szerdán. A Parlament többek között a bevándorlás, a környezetvédelem, az adózás és az energiaügy szabályainak újragondolását kérheti. A Bizottság az októberi strasbourgi plenáris ülésen ismerteti 2016-os munkaprogramját.

Tejpiaci válság. A hús- és tejipart sújtó válságról vitáznak az EP-képviselők Phil Hogan mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős uniós biztossal. Az alacsony felvásárlási árak számos tagállamban problémát okoznak a gazdáknak, amelyet az uniós termékekre vonatkozó elhúzódó orosz embargó is súlyosbít.

Nemzetközi fejlesztés. A szeptember 25-27-i ENSZ Közgyűlés előkészítésének feladatai is napirenden lesznek a plenáris ülésen. A New York-i csúcstalálkozón a tagállamok a következő 15 évre vonatkozó fejlesztési célokról döntenek.

Szakbizottsági ülések

Menekültügy. Az emberi jogok érvényesülése a menekültválság fényében a témája annak a nyilvános meghallgatásnak, amelyet Elmar Brok (néppárti, német) a külügyi szakbizottság elnöke, Claude Moraes (szocialista, brit) az állampolgári jogi szakbizottság elnöke és az emberi jogi albizottság elnöke, Elena Valenciano (szocialista, spanyol) szervez kedden.

A vitához csatlakozik Federica Mogherini uniós külügyi főképviselő, Dimitris Avramopoulos migrációért felelős uniós biztos, António Guterres, az ENSZ menekültügyi főbiztosa, valamint Jordánia, Libanon, Líbia, Marokkó, Tunézia és Törökország nemzeti parlamentjeinek képviselői.

Adószabályozás. Jean-Claude Juncker, a Bizottság elnöke és Pierre Moscovici adózásért felelős uniós biztos az adószabályozásra, különös tekintettel a nagyvállalatok adózására vonatkozó terveket vitatják meg a gazdasági szakbizottság és a tagállamok adószabályait vizsgáló különbizottság tagjaival. A csütörtöki ülésen Margrethe Vestager versenyjogi uniós biztossal is vitáznak az EP-képviselők.

Károsanyag-kibocsátás. A nem közúti, belsőégésű motorokat tartalmazó járművek károsanyag-kibocsátásának szabna határt az a jogszabálytervezet, amelyről kedden szavaz a környezetvédelmi szakbizottság.

Az EP elnökének programja

Martin Schulz, a Parlament elnöke hétfőn Svédországban találkozik többek között XVI. Károly Gusztáv svéd királlyal, Stefan Löfven miniszterelnökkel és Urban Ahlin országgyűlési szóvivővel. Az elnök csütörtökön Norbert Lammerttel, a német törvényhozás alsóházának elnökével találkozik.