Az energiahivatal önhatalmúlag nem vizsgálhatja, kell-e árat csökkenteni az egyetemes szolgáltatásban, a nagykereskedőnek pedig nem dolga, hogy a nála felhalmozódó árkülönbözetből kiegészítse a lakossági tarifákat, ha majd azokat emelni kellene – írja a Világgazdaság.

Egyelőre nem látszik, hogyan történik majd az egyetemes gázszolgáltatás tarifáinak szinten tartása, holott éppen e szinten tartás a hivatalos magyarázata annak, hogy miért nem fizet a lakosság egyre alacsonyabb és alacsonyabb árat a gázért, amikor annak a világpiaci árai is esnek – írja a Világgazdaság. Ez még akkor is kérdés, ha európai összevetésben Magyarországon a második legalacsonyabb a gázár. (A végfelhasználói árban a termék árán túl benne van a rendszerhasználat díja és néhány adó is.)

Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség államtitkára a minap azt mondta, hogy mivel a tarifák kiszámíthatósága az elsődleges, most inkább nem csökkennek a lakossági árak, így viszont majd emelni sem kell őket, amikor azt a piac indokolná. A beszerzési ár és az egyetemes szolgáltatóknak való eladás árának különbözete az MVM-nél, vagyis annak nagykereskedő leányvállalatánál, a Magyar Földgázkereskedő Zrt.-nél (MFGK) gyűlik. A társaság nem válaszolt a Világgazdaságnak arra a kérdésére, hogy eddig mekkora árkülönbözetet halmozott fel.