Nemegyszer hallok olyan véleményt, hogy miért kerül ennyibe egy adásvételi szerződés, hiszen az ügyvéd csak kicserél néhány adatot a mintában, sőt, nem is ő csinálja, mert erre a titkárnője is képes. Egyrészt a mi irodánkban az egyszerűbb szerződéseket sem a titkárnő készíti, másrészt manapság egyébként sem az egyszerű szerződések a jellemzőek – írja dr. dr. Léhner Zsuzsanna ügyvéd.

Bonyolult adásvételi szerződések

Először is nagyon gyakori az akár többszörösen terhelt ingatlan, bankkölcsönök miatti jelzálogjogok, elidegenítési és terhelési tilalmak, sőt, nem ritkán már végrehajtási jogok vannak bejegyezve az ingatlan tulajdoni lapjára – kezdi friss bejegyzését dr. Léhner Zsuzsanna ügyvéd.

Az viszont ritka, amikor a vevő teljes mértékben önerőből vásárolja az ingatlant, szinte mindig legalább bankkölcsönt igénybe vesz, de emellett sokszor szerepel a források között a CSOK és a lakástakarék is. Minden forrásnyújtónak saját, sok oldalas, szigorú feltétellistája van, aminek az elemeit mind szerepeltetni kell a szerződésben, ráadásul úgy, hogy azok egymással is összhangban álljanak, ne legyen közöttük semmiféle ellentmondás, és a konkrét egyedi esetben az egyes lépések is megfelelően kövessék egymást.

Tehermentesítés, letét

A terhek aktuális összege szerinti tehermentesítés, a törlési engedélyek megfelelő időben való beszerzése, földhivatalba benyújtása, sok esetben rangsorcsere megoldása a tulajdoni lapra bejegyzett széljegyek tekintetében, az egyes vételárrészletek ügyvédi letétbe vétele, ehhez letéti szerződés készítése, kamarai letéti nyilvántartásba történő bejelentés, majd a letétből az egyes részletek szigorú feltételek szerinti megfelelő célszámlára való kiutalása mind-mind színesíti az ügyletet.

Elővásárlási jog, közös tulajdon

De van még sok egyéb szempont is, például társasházi lakásnál be kell szerezni és át kell vizsgálni az alapító okiratot, hogy nincs-e benne kikötve elővásárlási jog a többi ingatlantulajdonos javára. Ha a szerződésünk tárgyát képező ingatlan esetleg osztatlan közös tulajdonban áll, például garázsok esetében ez gyakori, akkor az összes tulajdonostárstól be kell szerezni a nyilatkozatot, hogy nem kívánnak élni az elővásárlási jogukkal.

Egyéb iratok, nyomtatványok, ellenőrzések

Látható tehát, mire eljutunk odáig, hogy elkészül egy szerződéstervezet, több órányi vagy akár több munkanapnyi előkészítő munkára, a felekkel, az ingatlanközvetítővel és egyéb résztvevőkkel történő egyeztetésre van szükség.

Ám természetesen önmagában a szerződés elkészítése sem elég. Ha a szerződéskötéskor a vevő nem fizeti ki egy összegben a teljes vételárat (és az esetek túlnyomó többségében több részletben teljesít), akkor készíteni kell egy külön bejegyzési engedélyt és azt letétbe venni, majd a teljes vételár kiegyenlítését követően külön benyújtani a földhivatalba.

A szerződés előkészítésekor is le kell kérni és alaposan ellenőrizni az ingatlan tulajdoni lapját, majd közvetlenül a szerződéskötés előtt megint lekérünk egy frisset, hogy biztosan ne legyen rajta a tervezet elkészítése óta semmilyen új bejegyzés.

A szerződéskötéskor minden szerződő felet ellenőrizni kell az igazolványaik alapján egy elektronikus rendszerben, a jogügyletek biztonságának érdekében működtetett JÜB rendszerben.

Az okiratok mellett ki kell tölteni a NAV számára továbbítandó több oldalas adatlapot, valamint a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzése és megakadályozása érdekében az adatellenőrzésről, az adatok nyilvántartásáról is megfelelően tájékoztatni és a hozzájárulásuk megadásáról nyilatkoztatni kell az ügyfeleket egy erre szolgáló nyomtatványon.

Az általában szerteágazó, bonyolult munkafolyamaton túl az ügyvédet teljes vagyoni felelősség is terheli az általa elkészített és ellenjegyzett szerződés kapcsán.

Tanulás, iroda fenntartása

Azt itt csak érintőlegesen említem, hogy mire egy ügyvéd odáig jut, hogy adásvételi szerződés készítésében és ellenjegyzésében működhet közre, sok-sok évet tanult és általában nem kevés szakmai tapasztalatot is szerzett. Sokan elfelejtik, hogy egy ügyvédi iroda fenntartása, működtetése is jelentős költségekkel jár és adózni is kell, tehát az ügyvédnek munkadíjként átadott összeg messze nem jelent számára tiszta nyereséget.

Mindezt érdemes figyelembe venni, amikor ügyfélként egy-egy ingatlanszerződéssel kapcsolatos munkadíj-ajánlatot mérlegelsz.