A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a Neumann János Nkft. közreműködésével idén elindítja az Ipar 4.0 kamiont, mesterséges intelligencia (MI) országos roadshowt rendeznek, valamint olyan utalványprogramot szerveznek, amelynek segítségével a vállalkozások MI alkalmazásokat tudnak támogatott módon bevezetni – mondta a minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős helyettes államtitkára a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen rendezett konferencián.

Szolnoki Szabolcs az európai digitális innovációs központok (European Digital Innovation Hubs, EDIH) gazdaságfejlesztésben betöltött szerepével foglalkozó tanácskozáson elmondta, hogy az EDIH-ek bevonásával minél több szereplő számára szeretnék biztosítani a digitális technológiák elérhetőségét. Közölte, a cél, hogy a magyar EDIH-ek 1500 kis- és középvállalkozás digitális érettség mérését végezzék el, illetve 300 fő számára technikai képzést, valamint üzletfejlesztési és mérnöki tanácsadásokat biztosítsanak.

A minisztérium kiemelten foglalkozik az Ipar 4.0, az 5G, a mesterséges intelligencia (MI) és a drónokkal kapcsolatos szabályozási környezet kialakításával – mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy előkészítés, illetve megújítás alatt áll többek között a mesterséges intelligencia stratégia és a drónstratégia. Ez utóbbival kapcsolatban elmondta, hogy az a biztonság mellett a piac számára megengedőbb szabályozást tesz lehetővé.

Az 5G hálózatok terén a cél az 5G privát hálózatok elterjedésének elősegítése – jegyezte meg.

A politikus beszélt az új iparstratégiáról is, amelynek kiemelt ágazata a járműipar, az élelmiszeripar, az egészség, az információs és kommunikációs technológia, valamint a kreatív ipar. A stratégia fő pillérei a beszállító-fejlesztés, a „magyar bajnokok” kinevelése és a technológiai kiválóság, fenntarthatóság és ellátásbiztonság megteremtése – hangsúlyozta. Hozzátette, hogy ebben a digitalizáció is kiemelt szerepet játszik.

Példaként említette, hogy a közelmúltban zárult az a pályázat, amely 30 milliárd forintot meghaladó összegben biztosított vissza nem térítendő támogatásokat magyar élelmiszeripari beszállító vállalkozásoknak, kifejezetten technológiai fejlesztésekre. Hozzátette, hogy közel 80 magyar beszállító jut támogatáshoz.

Szólt arról is, hogy a járműiparban információs klaszter jön létre, amely a járműipar átállását segíti az elektromos autózásra.

Charaf Hassan, a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának dékánja a megnyitón azt mondta, hogy az EDIH-ek hozzájárulnak a meglévő eredmények „szétterítéséhez” az iparban.

(Forrás: MTI, fotó: Soós Lajos)