Margó Irodalmi Fesztivál, Ünnepi könyvhét és 16. Gyermekkönyvnapok, Gere Jazzfesztivál, Kék Madár Fesztivál, Óbudai Sörfesztivál, Tojásfesztivál: a hét programjaiból válogattunk.

Június 7-10. Kolorádó Fesztivál (Nagykovácsi)

Van egy hely Budán, az erdőben, ahol hangos a fakopáncs, csűrből ropog a techno, kevés a térerő, nagy a tábortűz, napfényes frizbitisztás mellett zajlik a koncert. 2017 júniusában újra Kolorádó Fesztivál!

Június 7-11. Margó Irodalmi Fesztivál (Budapest)

Öt napon át tart a Petőfi Irodalmi Múzeumban és udvarán a nyári Margó Irodalmi Fesztivál. A kilencedik alkalommal megrendezett ingyenes rendezvényen a szervezők közösségi élménnyé teszik a novellákat, regényeket, verseket és drámákat: a Margó nyáron, és két éve már ősszel is, írók, könyvek és olvasók egymásra találása, rendhagyó szerzői esteken, koncerteken és felolvasásokon. Az idei program egyik főszereplője szombat este, a tizenkét év után új, nagyszabású könyvvel jelentkező Nádas Péter lesz, akinek Világló részletek című műve nemcsak a Margó, de egyelőre az év legfontosabb könyvének tűnik.

Június 7-11. Harley-Davidson Open Road Fest (Alsóörs)

Érkezik a banda, aminek neve hallatán azonnal dúdolni kezdesz, a banda, ami rockkal átitatott elektronikus szólamaival egy életre bevéste magát a zenetörténelembe. Forever Young, Big in Japan, Afternoons in Utopia – a Harley-Davidson Open Road Fest színpadán élőben szólalnak meg az Alphaville slágerek.

Június 8-12. Ünnepi könyvhét és 16. Gyermekkönyvnapok (Budapest)

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése idén immáron 88. alkalommal szervezi meg az Ünnepi Könyvhetet, melyhez a 2001-es Olvasás Éve óta 16. alkalommal kapcsolják hozzá a Gyermekkönyvnapokat. Amiként az elmúlt két évtizedben, idén is felkérték az ország minden számottevő településének polgármesterét, városuk, községük csatlakozzon a magyar irodalom és könyvkiadás egyedülálló rendezvényéhez. A kedvező válaszok eredményeként Budapesten több helyszínen, emellett országszerte mintegy 80 helyiségben, s ötödik alkalommal Kolozsvárott is lesz magyar könyvhét.

Június 9-10. Gere Jazzfesztivál (Villány)

Immár hatodik alkalommal rendezik meg a Gere Jazzfesztivált, a Gere-borok, a különleges ételek és a finom jazz villányi találkozóját. A jazzfesztivál 2017 nyarán ismét jól csengő hármashangzatba rendezi a Gere-borokat, a kifinomult gasztronómiát és az igényes jazz-zenét. Franciás dallamok, provence-i hangulat és minőségi borkínálat.

Június 9-10. Keceli Meggyfesztivál (Kecel)

Nyolcadik alkalommal várja a meggy és a hozzá kapcsolódó sokszínű, igényes kulturális kavalkád az érdeklődőket Kecelen a városi könyvtár melletti parkban koncertek, csettegőverseny, meggymagköpő-bajnokság és meggyes mindenfélék számos halmazállapotban és formában. Remek programok és finom ételek-italok – például a meggyes pite mellett meggyes vattacukor, meggysör és meggybor – várja idén is a közönséget. Szokás szerint pénteken és szombaton este is élő koncertek, szombaton biciklitúra, csettegőverseny, táncbemutató várja a fesztiválozókat.

Június 9-11. Kék Madár Fesztivál (Kalocsa)

A Kék Madár Alapítvány az idén már 25. alkalommal hívja életre Kalocsa színes és nívós programsorozatát, a Kék Madár Fesztivált. A három napos rendezvény folyamán, koncerteken, előadásokon, gyermekműsorokon és kézműves bemutatókon is részt vehetnek a látogatók. A jótékonysági fesztivál programja sajátos célú és mindenképp kiemelt fontosságú Kalocsa város programjai között, hisz a beteg gyermekek támogatása e rendezvény elsődleges célja.

Június 9-11. Óbudai Sörfesztivál (Budapest)

Ez a sörfesztivál azért jött létre, hogy legyen egy olyan rendezvény is, amelyen kizárólag a hazai készítésű sörök jelennek meg. Import sörökkel tehát ezen a fesztiválon nem fog találkozni a közönség. Akikkel viszont személyesen is fog, azok a sörfőzők, akikkel eddig leginkább csak a söreiken keresztül találkozhatott. A sörfesztivál kiváló alkalom megismerni azokat, akik már húsz éve főzik a sört, és azokat is, akik csak az elmúlt években kezdték, de már a legjobbak között vannak. A rendezvény jó alkalom arra is, hogy a közönség felmérje, hol tart a hazai kisüzemi sörfőzés, mik vezető trendek, melyek a kedvenc sörtípusok. Mintegy 200 fajta kézműves sör, gasztro- és zenei csemegék, érdekességek, bemutatók, workshopok várja a látogatókat. A sör mellé ételeket a felvonuló food truckok szolgáltatnak, programokról pedig az Óbudai Önkormányzat gondoskodik a fesztivál két napján.

Június 9-11. Tojásfesztivál (Kecskemét)

A 2017-es Tojásfesztivál az ország legnagyobb tojáshoz kötődő exkluzív gasztronómiai eseménye lesz. A programkínálat kiemelten előnyben részesíti a térségi kultúraművelőket, termelőket, kézműveseket, gasztronómiai szolgáltatókat, hagyományőrző csoportokat. A tojásfogyasztás népszerűsítése érdekében főzőbemutatókat, lakossági főzőversenyt, kvízeket, Tojás Művészeti Kiállítást szerveznek, érdekes információs táblákat telepítenek a rendezvényre, bevonják a nagy tojás fogyasztó ágazatokat, úgymint tésztaipar, cukrászat. Megjelenési lehetőséget biztosítanak a tojásdíszítőknek, tojás ágazati vállalatoknak.

2017. június 9-11. Eperfesztivál (Tahitótfalu)

Eperfesztivál és kézműves vásár Tahitótfaluban. A Dunakanyar egyik legszebb falujában, Tahitótfaluban immár 19. alkalommal rendezik meg az Eperfesztivált. Ilyenkor itt minden az eper körül forog, megtaláljuk mindenféle formájában az epres méztől az eperpálinkáig. De van itt más is: kürtős kalács, sparhelten sült lepény, játszóház, jó muzsika és ördögszekeres kézműves vásár, minden, ami egy jóízű és jókedvű tavaszi családi fesztiválhoz kell.