Az Európai Bizottság új szabályokat javasol a víz mezőgazdasági öntözési célú újrahasználatának ösztönzése és megkönnyítése érdekében. Az új szabályok segítenek a gazdálkodóknak a lehető legjobban felhasználni a nem iható kezelt szennyvizet, enyhíteni a vízhiányt és közben védeni a környezetet és a fogyasztókat.

Karmenu Vella, a környezetpolitikáért, a tengerügyekért és a halászati politikáért felelős biztos a következőket mondta: „Ennek a javaslatnak csak nyertesei lesznek: gazdálkodóink számára fenntartható öntözővíz-ellátást biztosít, fogyasztóink tudni fogják, hogy biztonságos termékeket esznek, vállalkozóink számára pedig új lehetőségek nyílnak. A legnagyobb nyertes pedig a környezetünk lesz, mivel a javaslat a legértékesebb erőforrásunkkal, a vízzel való jobb gazdálkodáshoz járul hozzá.”

Mit javasol a bizottság?

  • Minimumkövetelményeket a városi szennyvíztisztító üzemek által kezelt szennyvíz újrahasználatára vonatkozóan, amely követelmények mikrobiológiai elemekre (például az E. coli baktériumok szintjére), valamint a rutinszerű és az érvényesítési célú nyomon követés követelményeire is kiterjednek. A minimumkövetelmények meghatározása garantálni fogja, hogy a visszanyert vizet az új szabályok szerint állítják elő, és hogy az öntözés céljára biztonságos lesz.
  • Kockázatkezelést, melynek során a további veszélyeket kezelni kell a víz biztonságos újrahasználata érdekében.
  • Fokozott átláthatóságot: a nyilvánosság az interneten tájékozódhat majd az adott tagállam által alkalmazott vízújrahasználatról.

Az víz újrahasználata az EU-ban jelenleg messze elmarad a lehetőségektől annak ellenére, hogy az édesvíz kinyerésének és szállításának sokkal magasabb a környezeti hatása és az energiaigénye. Ezenkívül az uniós földek harmada egész évben vízhiánytól szenved, és a vízhiány számos tagállamban továbbra is komoly probléma. Az egyre kiszámíthatatlanabb időjárás, például a súlyos szárazságok, valószínűleg szintén kedvezőtlenül befolyásolják majd az édesvízkészletek mennyiségét és minőségét. Az új szabályok azt kívánják biztosítani, hogy a lehető legjobban használjuk fel a városi szennyvíztisztító üzemek által kezelt vizet, megbízható vízellátási alternatívát biztosítva ezzel. A nem iható szennyvíz hasznosítása révén az új szabályok hozzájárulnak az új vízkészletek kialakításához kapcsolódó gazdasági és környezeti költségek megtakarításához – olvasható az Európai Bizottság közleményében.