A legmodernebb eljárásoknak köszönhetően kiderült, hogy a közös uniós piacon kapható mézek ötöde hamisítvány – derül ki az Európai Bizottság kiemelt vizsgálatából.

Az Európai Unió kiemelt mézpiaci ellenőrzése során a minták több mint húsz százalékáról derült ki, hogy hamisítvány. Az Európai Bizottság ezért egy központi mézadatbank létrehozását tervezi. A brüsszeli testület szerint a különböző mézfajták, a cukorszirupok és a méhek etetőanyagainak összegyűjtése segíthet abban, hogy a jövőben könnyebben kiszűrhetővé váljanak a hamis termékek.

A hazai méztermelők érdekében az agrárkormányzat a nemzetközi fórumokon is lépéseket tett, az uniós vizsgálat is a magyar fellépés eredményének köszönhető – mondta a Magyar Időknek Nagy István, a földművelésügyi tárca miniszterhelyettese és parlamenti államtitkára.

Az uniós hatóság összesen 2264 mézmintát vizsgált meg, a termékek 45 százaléka kiskereskedelmi forgalomból származott. 

A magyar hatóság 74 mézminta összetételét vizsgálta, ebből a hagyományos módszerek segítségével 14 terméket szűrtek ki, a bizottság laboratóriumába pedig 49 mintát továbbítottak. A különleges eljárásoknak köszönhetően tizenegy mézmintáról nem tudták bebizonyítani, hogy természetes.