A Magyarországon működő vállalkozások körében egyelőre nem túl népszerűek a felhő alapú szolgáltatások – derül ki az Eurostat adataiból.

A saját IT-infrastruktúra kiépítése vagy bővítése helyett a vállalkozások választhatják azt is, hogy felhő alapú szolgáltatásokat rendelnek az interneten. Az unióban működő, internethozzáféréssel rendelkező vállalkozások (ez az összes vállalkozás 97 százaléka) 22 százaléka élt ezzel a lehetőséggel 2016-ban, 23 százalékponttal több, mint két évvel korábban.

A nagyvállalatok körében ez az arány lényegesen magasabb, 45 százalék volt, míg a kkv-knak csupán 21 százaléka vásárolt valamilyen felhőszolgáltatást – olvasható az unió statisztikai hivatalának „Digitális gazdaság és társadalom az EU-ban” című kiadványában. A felhő alapú szolgáltatások az északi tagállamokban a legelterjedtebbek: 2016-ban a Finnországban működő vállalkozások 57 százaléka vásárolt ilyen szolgáltatást, a második legmagasabb Svédország 49 százalékos, a harmadik Dánia 42 százalékos mutatója.

A Magyarországon működő vállalkozások 13 százaléka vásárolt tavaly felhő alapú szolgáltatást, ennél alacsonyabb arányban csak Bulgária, Románia, Lettország, Lengyelország és Görögország vállalkozásai költöztették a felhőbe IT-infrastruktúrájuk egy részét. A felhő alapú szolgáltatást igénybe vevő uniós vállalkozások 65 százaléka levelezőrendszert vett, 62 százalékuk fájljaik egy részének elektronikus tárolását, 44 százalékuk az adatbázis-kezelést oldotta meg ilyen módon, irodai szoftvereket 41 százalékuk vásárolt. Magyarországon az arányok rendre 69, 54, 37, illetve 49 százalék.