Mindenképp szükség van a gyermekgondozási díj (gyed) összegének korlátozására Lia Olguța Vasilescu román munkaügyi miniszter szerint.

A román munkaügyi miniszter bejelentette: amint hatályba lép a közalkalmazottak egységes bérezését célzó törvény, előrukkol a gyed csökkentésével kapcsolatos jogszabállyal-tervezettel – írja a Krónika.

Lia Olguța Vasilescu indoklásként a Barcelona világklasszisát, Lionel Messit említette. Ha az argentin labdarúgó havi 30 millió euróért Romániába igazolna, gyermeke születne, és úgy döntene, hogy abbahagyja a focit, gyermeket nevel és gyedet igényel, a jelenleg hatályos törvény értelmében a román állam köteles lenne neki havi 28 millió eurót fizetni.

A közalkalmazottak egységes bérezését célzó törvény hamarosan az alsóház elé kerül megvitatásra. A képviselők arról döntenek, hogy elfogadják azt a jelenlegi formájában, vagy visszaküldik megvitatásra a szenátus elé.

A múlt héten még Tudorel Toader igazságügyi miniszter is a törvényszéki jegyzőkre és az igazságügyben dolgozó IT-sokra vonatkozó bértábla módosítását kérte, mivel az érintettek aggódnak, hogy 2018-tól akár 50 százalékkal is csökkenhet a fizetésük.

Erre válaszolva Lia Olguța Vasilescu vasárnap este leszögezte, hogy a bértörvény nem csökkenti a törvényszéki jegyzők fizetését, az igazságügyben dolgozó IT-sokét ellenben igen, mivel nem méltányos, hogy annyit keressenek, mint az ügyészek vagy bírák.