Pierre Moscovici, a gazdasági és pénzügyekért, valamint az adó- és vámügyért felelős biztos elmondta, az európai gazdaság növekedése várhatóan 1,5 százalékos lesz idén.

Az Európai Bizottság (EB) téli gazdasági előrejelzése szerint az európai gazdaság, ahogy az elmúlt egymást követő hét évben, 2019-ben is növekedni fog. A várakozások szerint minden tagállamban a teljesítmény emelkedése lesz tapasztalható, noha a globális kereskedelmi bizonytalanságok és a legnagyobb uniós gazdaságokra ható belföldi tényezők miatt a növekedés lassulása a tavaly ősszel előrejelzettnél erőteljesebb lesz, különösen az euróövezetben.

Európa gazdaságának alapjai ugyanakkor szilárdak, és továbbra is pozitív tendenciák várhatók, különösen a munkaerőpiacon. Az év második felében és 2020-ban a növekedés üteme fokozatosan újra gyorsulni fog – közölte Moscovici.

Az Európai Bizottság ugyanakkor javította a magyar bruttó hazai termék (GDP) növekedésére vonatkozó prognózisát, a korábban várt 3,2 százalékkal szemben idén 3,4 százalékos, jövőre pedig 2,6 százalékos gazdasági növekedésre számít.

(Forrás: MTI, fotó: EB)