A magyar kormány 968 millió forinttal támogatja a német tulajdonú Diehl Aircabin Hungary Kft. 2,76 milliárd forintos beruházását. A repülőgép-alkatrész gyártásával foglalkozó vállalat Debrecenben mérnökközpontot alakít ki, 150 új munkahelyet hoz létre.

A Diehl Aircabin az idén nyáron jelentette be, hogy bővíti az 565 munkavállalót foglalkoztató nyírbátori gyártóbázisát, ahol további 230 dolgozónak teremt új munkahelyet, a debreceni mérnökközpont beruházással együtt a német családi vállalkozás Magyarországon mintegy ezer embernek ad majd munkát – mondta sajtótájékoztatón Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A német Diehl repülőgép-alkatrész gyártásában világpiaci első helyen áll, a világ 80 helyszínén folytat tevékenységet, és 16,5 ezer munkavállalót foglalkoztat, többi között első számú beszállítója az Airbus, a Boing, az Aerocopter gyáraknak – ismertette Szijjártó Péter.  

A magyar-német gazdasági kapcsolat fontosságát hangsúlyozva elmondta: az idei első hat havi adatok alapján előfordulhat, hogy az év végén a két ország közötti kereskedelmi forgalom meghaladja az 50 milliárd eurót, amire eddig nem volt példa. Az első fél évben 8 százalékkal bővült a magyar-német kereskedelmi forgalom, a magyar export 7 százalékkal emelkedett, és meghaladta a 13,5 milliárd eurót. Emlékeztetett arra, hogy a legutóbbi adatok alapján Németország és a visegrádi országok közötti kereskedelmi forgalom 55 százalékkal haladta meg a német-francia forgalmat. 

Rainer von Borstel, a Diehl Aerosystems Division vezérigazgatója a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a nyírbátori kedvező tapasztalatok alapján és a magyar gazdaság lehetőségeivel élve döntöttek a debreceni mérnöki szolgáltató központ létrehozásáról.

Papp László, Debrecen polgármestere hangsúlyozta, hogy a német cég beruházása alátámasztja a város gazdaságfejlesztési elképzeléseit. A városban a szolgáltató központok jelentős szerepet töltenek be, mintegy 3 ezer embernek adnak munkát. Debrecen az irodapiac fejlesztésével segíti a szolgáltató központok kialakításához szükséges infrastruktúra megteremtését, a debreceni egyetem pedig biztosítja a magasan képzett munkaerőt, szakembert. (MTI)

Fotó: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Rainer von Borstel, a Diehl Aerosystems Division vezérigazgatója és Volkmar Karl Wenzel német nagykövet