Határérték feletti kadmium szennyezés miatt a Nébih kivont a forgalomból egy kínai előállítású, „Star Wars” mintás reggeliző szettet.

A problémáról a cseh hatóság értesítette az uniós tagállamokat az EU élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén (RASFF). A „Star Wars” motívumokkal ellátott három részes reggeliző szettből (bögre, tálka és tányér) Magyarországra is érkezett – írja közleményében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

A RASFF riasztást követően a Nébih vizsgálatot indított az érintett hazai forgalmazóknál, hogy a kifogásolt tételt azonnal kivonják a forgalomból. A mérgező étkészlet 2016. április 4-e után került forgalomba Magyarországon. Az ezt megelőzően vásárolt készleteket – a Nébih jelenlegi információk alapján – nem érinti az intézkedés.

A vonatkozó jogszabályok értelmében az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokból és tárgyakból, szokásos felhasználási körülmények között nem oldódhatnak ki anyagok olyan mennyiségben, amely veszélyeztetheti az emberi egészséget. A Nébih kéri a vásárlókat, hogy aki rendelkezik a problémás készlettel, az ne használja azt, mivel a magasabb hőmérsékletű italok, ételek az esetek többségében felgyorsítják a kioldódási folyamatokat.

A kadmium a természetben csaknem mindenütt előforduló környezeti szennyező anyag. Vegyületei erősen mérgezőek. A szervezetben elsősorban a májban és a vesében felhalmozódásra képes, bizonyítottan rákkeltő hatású. Élelmiszerekkel érintkező, nem megfelelően készített anyagokból, edényekből, eszközökből is kioldódhat, jelenléte a legkisebb mértékben sem kívánatos – hívja fel a figyelmet a Nébih.