A lakosság biztonságérzete Magyarországon 2013 óta folyamatosan javul, a pozitív változás Budapesten a legerőteljesebb – tájékoztatott a KSH.

Míg 2013-ban a válaszadók 65 százaléka számolt be arról, hogy biztonságban érzi magát sötétedés után az utcán, a 2015-ös felmérésben ez az arány 74 százalékra nőtt, 2016-ra pedig 75 százalékra emelkedett. Bár településtípus szerinti bontásban a községekben élők esetén a legmagasabb azok aránya (79 százalék), akik biztonságban érzik magukat, az elmúlt három évre kimutatható pozitív változás mértéke Budapesten a legerőteljesebb, ahol 14 százalékponttal nőtt a magukat biztonságban érzők aránya – olvasható a statisztikai hivatal „A háztartások életszínvonala, 2015” című kiadványában.

A kérdés, hogy mennyire érzi magát biztonságban sötétedés után, ha a lakhelye környékén sétál, négy válaszlehetőséget kínál fel, amelyek a következők: „nagyon biztonságban érzem magam”, „eléggé biztonságban érzem magam”, „egy kicsit veszélyben érzem magam”, „nagyon veszélyben érzem magam”.

Régiók tekintetében a Nyugat-Dunántúlon (85 százalék) kiugróan magas az azok aránya, akik biztonságban érzik magukat közterületen. A helyzet Észak-Magyarországon a legrosszabb, ahol a megkérdezettek 33 százaléka válaszolta, hogy kisebb vagy nagyobb mértékben, de veszélyben érzi magát sötétedés után egyedül az utcán.