Tavaly augusztusban és szeptemberben az iskolába járó gyermeket nevelő háztartások 31,5 ezer forintot költöttek havi átlagban az új tanévvel kapcsolatban felmerült kiadásokra, gyermekenként 19,6 ezer forintot – derül ki a KSH friss kiadványából.

Magyarországon 2015-ben a háztartások negyedében, 1 millió 24 ezer háztartásban mintegy 1,5 millió, iskolába járó gyermek élt. Az őket nevelő családok átlagos taglétszáma 3,9, legtöbbjük (57,9 százalékuk) egygyermekes, 32,6 százalékuk két gyermeket nevelt, közel tizedük (9,5 százalék) pedig három vagy annál több gyermeket nevelő nagycsaládos háztartás volt a 2015. évi előzetes adatok alapján.

A legalapvetőbb tételek közül tankönyvre 13,1 ezer, tanszerekre, írószerekre 7,3 ezer, táskára 4,3 ezer, sportszerekre és hangszerekre 3,2 ezer forint ment el iskolásonként azokban a családokban, ahol volt ilyen jellegű kiadás – olvasható a statisztikai hivatal Iskoláztatási kiadások, iskolakezdés 2015-ben című kiadványában.

Mindezeken túl még számos egyéb eszközre, illetve szolgáltatásra is költöttek a háztartások, így ruházkodásra 9,4 ezer, étkezésre a menzán 11,3 ezer forintot, iskolai költségekre, illetve magántanárra és osztálypénzre 7,4 ezer forintot adtak ki tanulónként.

A tankönyv és a tanszerek, a táska, a sportszerek, hangszerek, valamint az oktatási költségek és magántanárok díja tették ki az összes iskolakezdéssel kapcsolatban felmerült kiadás 42,4 százalékát. Ezeknek az alapvető tételeknek a tankönyv- és tanszerkiadás volt a legnagyobb szelete: az összes iskolai kiadás 26,2 százaléka. A két további tétel, a ruházkodásra és cipőre, valamint az iskolai étkezési költségekre fordítottak azonos, 28,8 százalékos arányt képviseltek az összes iskolakezdési kiadásból.