Decemberben nyolchavi mélypontra lassult a fogyasztó árak emelkedésének üzeme az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) gyorsbecslése szerint.

A pénteken közzétett adatok szerint decemberben éves összehasonlításban 1,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak a 19 uniós országot tömörítő eurózónában, annak ellenére, hogy az elemzők 1,8 százalékos emelkedésre számítottak a novemberben mért 1,9 százalékos növekedés után. Ez így tavaly április óta a legkisebb mértékű emelkedés jelenti.

Decemberben is az energiaárak húzták felfelé az euróövezeti inflációt, de az emelkedés mértéke jelentősen csökkent az előző hónapokhoz képest. Éves összevetésben 5,5 százalékkal drágult az energia az év utolsó hónapjában, míg novemberben 9,1, októberben 10,7, szeptemberben pedig 9,5 százalékkal. Az élelmiszer-, alkohol- és dohánytermékek ára 1,8 százalékkal, a szolgáltatásoké pedig 1,3 százalékkal nőtt.

Az energiaárakat nem számolva 1,1 százalékkal emelkedtek éves szinten a fogyasztói árak, a gyakran változékony energia-, élelmiszer-, alkohol- és dohányárakat nem tartalmazó maginfláció pedig 1,0 százalékkal nőtt, összhangban az elemzői várakozásokkal.

Az Európai Központi Bank elsődleges célja az árstabilitás fenntartása, ezért arra törekszik, hogy az infláció középtávon 2 százalék alatt, vagy ahhoz közeli értéken maradjon. Az azonban, hogy az inflációs ütem mérséklődik, miközben a gazdasági növekedés is lassul az euróövezetben, felerősítheti azokat a befektetői várakozásokat, hogy az euróövezeti jegybank mégsem lesz képes kamatemelést végrehajtani az idén.

Az EKB közel négy év elteltével, tavaly december 31-én zárta le masszív eszközvásárlási programját, amelynek révén 2600 milliárd eurót pumpáltak az euróövezet gazdaságába az infláció felpörgetésének és az erősebb gazdasági növekedésnek a reményében.

Az EKB kormányzótanácsa utolsó, decemberi ülése után kiadott közleményében azt is megerősítette, hogy az irányadó kamatok legalább 2019 nyaráig változatlanok maradnak, de addig mindenképpen, ami szükséges annak biztosításához, hogy az inflációt tartósan a célszám körül tartsák.

(SZ)