Végül alig valamivel több mint hárommilliárd forintért sikerült eladni a Magtárház Kft. adonyi kikötő és logisztikai bázisát. Magyarország legnagyobb gabonaraktárát eredetileg 15 milliárd forintért hirdette meg a felszámoló, a magyar állam óriási bukott az ügyleten.

Sokadik nekifutás után, jóval a becsült értéke alatt sikerült csak eladni a hányatott sorsú Magtárház Kft.-t. – írja a Világgazdaság. A cég elsőként kirendelt felszámolója 2012 novemberében az adonyi logisztikai bázist még 15 milliárdért próbálta eladni.

A Magtárház Kft.-t a kormány 2013 júliusában stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté nyilvánította, ezután minden kötelezettségvállalás vagy kifizetés csak a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit (NRN) Kft. jóváhagyásával történhetett meg.

Az NRN először 10,7 milliárd forintért hirdette meg a céget, majd az ár több kiírás során egyre csökkent, legutóbb már csak 6,1 milliárd forint volt a komplexum irányára. A napokban végül egy, valamivel több mint 3 milliárd forintos ajánlatot nyilvánítottak eredményesnek – írta a lap.

Az ország legnagyobb gabonaraktárának építéséről még a szocialista kormány idején döntöttek, hogy tárolni tudják majd az uniós intervenciós készleteket, ám a létesítmény 2006-os átadása után megszűnt az intervenciós rendszer.

A beruházást annak idején legnagyobbrészt az állami tulajdonban lévő Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) finanszírozta, amelynek az ügylet nyomán 13 milliárd forint követelése maradt fenn. (MTI)