Megerősítette Oroszország még épphogy befektetési ajánlású államadós-besorolásait a Fitch Ratings, kiemelve azt az előrejelzését, hogy az orosz gazdaság az idei évet mély recesszióban tölti.

A nemzetközi hitelminősítő – amely negatív kilátású „BBB mínusz” besorolással tartja nyilván a hosszú lejáratú, devizában és hazai valutában fennálló orosz szuverén adósságot – az osztályzat megerősítéséhez fűzött, péntek éjjel Londonban ismertetett elemzésében közölte, hogy jelenleg érvényes előrejelzése szerint az orosz hazai össztermék (GDP) 2015 egészében 4 százalékkal zuhan.

A Fitch 2016-ra stabilizálódást vár az orosz gazdaságban, de így is mindössze 0,5 százalékos GDP-növekedéssel számol jövőre. A cég szerint 2017-ben 1,5 százalékra gyorsulhat az orosz gazdaság növekedési üteme.

A hitelminősítő rontotta az idei és a jövő évi orosz növekedésre adott prognózisait, elsősorban amiatt, hogy lefelé korrigálta az olajárakra szóló becsléseit is. A cég korábbi előrejelzésében 2015-re 3,5 százalékos orosz GDP-mínusz, 2016-ra 1,0 százalékos növekedés szerepelt.

Az orosz gazdaság kilátásait a többi nagy nemzetközi hitelminősítő is egyre borúlátóbban ítéli meg.

A Standard & Poor’s új átfogó helyzetértékelésében 2015 egészére az orosz hazai össztermék 3,6 százalékos visszaesésével számol az eddigi prognózisában szereplő 2,6 százalékos idei GDP-csökkenés helyett, 2016-ra szóló orosz növekedési becslését pedig 1,9 százalékról 0,3 százalékra módosította.

Az S&P londoni elemzői e felülvizsgálat előzményeként szintén jelentősen lefelé korrigálták olajár-előrejelzéseiket. A Standard & Poor’s új prognózisa szerint a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta hordónkénti átlagára 2015 negyedik negyedében a cég által eddig jósolt 55 dollár helyett 50 dollár, 2016-ban 65 dollár helyett 55 dollár lesz.

Oroszországot a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül már csak a Fitch Ratings tartja befektetési ajánlású államadós-kategóriában; a Standard & Poor’s januárban, a Moody’s Investors Service februárban sorolta át az orosz szuverén besorolást a spekulatív – vagyis befektetésre már nem ajánlott – sávba.

Ez egyben azt is jelenti, hogy az intézményi befektetők szempontjából – a Fitch Ratings befektetési besorolása ellenére – Oroszország már nem tartozik a befektetési ajánlású szuverén adósok közé. Az alapkezelők számára ugyanis általában már két nemzetközi hitelminősítő ajánlása elég annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós befektetésre ajánlottnak tekinthető-e, vagy sem, és sok befektetési alapkezelő cég szabályzata tiltja spekulatív minősítésű adósság tartását a portfoliókban.

A Fitch Ratings az orosz adósosztályzat megerősítéséhez fűzött elemzésében ugyanakkor kiemelte azt a véleményét, az orosz szuverén pénzügyi egyenlegmutatók az orosz hitelképesség fő pillérei. Az államadósság-ráta a cég várakozása szerint 2015 végén nem haladja meg a GDP-érték 13 százalékát, a külső nettó eszközpozíció a hazai össztermék 26 százaléka, a jegybanki devizatartalék pedig az idei első negyedév óta stabil; a szeptember végi állapot alapján 371 milliárd dollár – áll a Fitch elemzésében.

MTI/Kertész Róbert, London