Nyilvános vételi ajánlatot tesznek a szövetkezeti hitelintézetek az FHB Jelzálogbank részvényeire. A Takarékbank április végi közgyűlésén a részvényesek egyetértettek a szövetkezeti hitelintézetek integrációjának stratégiai céljaként azzal, hogy a társaság és az integráció hitelintézet tagjai az FHB Jelzálogbank 100 százalékos tulajdonosai legyenek.

Május 22-én hatályba lépett a Takarékbank és a társaság további huszonegy, a szövetkezeti hitelintézeti integrációhoz tartozó részvényese között létrejött úgynevezett összehangolási megállapodás. E megállapodás alapján a résztvevők a tőkepiaci törvény szerint összehangoltan eljáró személyeknek minősülnek, ezáltal nyilvános vételi ajánlattételi kötelezettségük keletkezett az FHB Jelzálogbank által kibocsátott, nem az összehangoltan eljáró személyek tulajdonában levő részvényekre – írja a Budapesti Értéktőzsde honlapján megjelent közleményében az FHB.

A Takarékbank április 26-án megtartott közgyűlési határozatai szerint a részvényesek egyetértettek a szövetkezeti hitelintézetek integrációjának stratégiai céljaként azzal, hogy a társaság és az integráció hitelintézet tagjai az FHB Jelzálogbank 100 százalékos tulajdonosai legyenek. Egyetértettek azzal is, hogy amennyiben előállnak a nyilvános, kötelező vételi ajánlat törvényben írt feltételei, a társaság az FHB Jelzálogbank-tulajdonos szövetkezeti hitelintézetek nevében eljárjon, és az ehhez szükséges eljárásokat kezdeményezze, beleértve ebbe a szükséges megállapodások megkötését, valamint azt, hogy a megállapodás terjedjen ki a kiszorítási eljárásra, továbbá az FHB Jelzálogbank tőzsdei kivezetésére is. A közgyűlés egyben felhatalmazta a Takarékbank igazgatóságát az ennek végrehajtásához szükséges eljárások lebonyolítására és a megállapodások megkötésére.

Az FHB 2016-ban 333,391 milliárd forint mérlegfőösszeg mellett 6,532 milliárd forint adózás utáni veszteséget könyvelt el, a nemzetközi pénzügyi standardok (IFRS) szerinti konszolidált beszámoló szerint 593,404 milliárd forint mérlegfőösszeg mellett 15,502 milliárd forint vesztesége volt. Idén az első negyedévet már 279 millió forint adózás utáni nyereséggel zárta az  FHB bankcsoport, míg a tavalyi első negyedévben 1,277 milliárd forint vesztesége volt.

Az FHB áprilisban megtartott közgyűlése módosította az FHB Jelzálogbank alapszabályát. Az FHB az alapszabály preambuluma szerint a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetének (SZHISZ) tagjaként és a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. (Takarékbank) részvényeseként a működési engedélyében foglaltak szerint, a szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról és egyes gazdasági tárgyú jogszabályok módosításáról szóló törvényben meghatározott szövetkezeti hitelintézetként tevékenykedik. Az integrációs szervezet, a Takarékbank és a Magyar Nemzeti Bank (MNB) határozatában megállapított szövetkezeti hitelintézetek – így az FHB is – valamint társaságok összevont felügyelet alá tartoznak. (MTI)