A „Ma Vie de Courgette” (Életem cukkiniként), az „À Peine J´ouvre les Yeux” és a „Toni Erdmann” című film verseng 2016-ban az Európai Parlament filmdíjáért, a Lux-díjért.

A három alkotás más-más műfajban és megközelítéssel dolgoz fel olyan különböző témákat, mint a tunéziai fiatalok helyzete, az élet egy árvaházban, illetve napjaink vállalati kultúrája. Idén tizedik alkalommal ítélik oda a Lux-díjat az EP-ben, amelynek célja az európai mozi népszerűsítése.

A három döntős film címét Silvia Costa, a kulturális szakbizottság elnöke jelentette be július 26-án, a velencei nemzetközi filmfesztivál részét képező velencei napokon.

A három döntős:

  • À Peine J´ouvre les Yeux – rendező: Leyla Bouzid (francia-tunéziai-belga-arab)
  • Ma Vie de Courgette (Életem cukkiniként) – rendező: Claude Barras (svájci-francia)
  • Toni Erdmann – rendező: Maren Ade (német-román-osztrák)

Bemutatók Európa-szerte

A három filmet az EU mind a 24 hivatalos nyelvén, így magyarul is feliratozzák, és októbertől decemberig több mint ötven városban, húsz különböző fesztiválon mutatják be.

A győztes filmet, amelyet az EP-képviselők szavazatai alapján választanak ki, a november 23-i strasbourgi plenáris ülésen jelentik be, amelyen részt vesz a három döntős film alkotója is. A filmet a hallás- és látássérültek számára is elérhetővé teszik majd.