Az Entrepreneurship World Cup magyarországi döntője augusztus 4-én került megrendezésre. Az eseményen 10 startup mérte össze tudását, ahol a MedInnoScan innovatív digitális egészségügyi megoldása győzedelmeskedett. A zsűri által legjobbnak tartott Early stage startupok mellett még egy győztest hirdettek, az ötlet kategória legjobbjának a Forestream bizonyult.

A MedInnoScan a verseny győzteseként az Entrepreneurship World Cup által biztosított 100 000 dollár összértékű szolgáltatáscsomagot és kedvezményeket is igénybe veheti, valamint tovább lép az úgynevezett Global Akcelerátor programba. Az augusztusban kezdődő akcelerátor program keretében az országos döntőt megnyerő startupoknak lehetőségük van részt venni különböző mentor programokon, és workshpokon. Közel 200 ország EWC bajnoka vesz részt az akcelerátor programban, ahol a MedInnoScan fogja hazánkat képviselni, és ezzel együtt lehetősége lesz bekerülni a TOP 100-as mezőnybe. A TOP 100 startup a novemberi Global Final eseményen Rijádban, Szaúd-Arábia fővárosában fog összecsapni egy végső megmérettetésen, ahol kihirdetik a versenysorozat abszolút győzteseit.

A hazai fordulóban résztvevő csapatokat egy háromtagú zsűri véleményezte, akiknek nem volt könnyű dolguk, hiszen jobbnál jobb ötletek és már működő vállalkozások mutatták be a legkülönbözőbb megoldásaikat. A korai fázis kategória és egyben az EWC 2021 hazai győztese a MedInnoScan orvosi diagnosztikai mesterséges intelligenciák fejlesztésével foglalkozik, és egy olyan applikációt fejlesztett, aminek segítségével a bőrgyógyászati problémával küzdő betegek fényképet készíthetnek az érintett bőrfelületről, ezután pedig a rendszerhez csatlakozott bőrgyógyászok diagnózist és terápia javaslatot adhatnak, és a szükséges gyógyszerek, készítmények receptjét a felhőbe rögzíthetik. Az ötlet kategóriában győzedelmeskedő ForeStream csapata az idősgondozás digitalizációjával nyert. A ForeStream egy olyan rendszer kifejlesztésén dolgozik, ahol a mozgási adatok elemzésével képes felismerni és mérni a demencia korai jeleit, segítve a megelőzést és a korai kezelést.

A zsűriben helyet foglalt Mary Alcantara az MKB Fintechlab-tól: „Nehéz volt meghozni a döntést, mert mindannyian valóban izgalmas és értékes projekteken dolgoztok. Jó volt látni, hogy sok esetben már komoly eredményeket sikerült elérni, akár traction, akár pilot projektek, vagy együttműködések terén. Nagyon felkészült versenyzőkkel volt dolgunk, és egy remek élményben volt részem, gratulálok minden résztvevőnek.”

A EWC 2021 magyarországi döntőjén tíz startup mutatta be ötletét és már működő megoldását: Rollin Technologies Kft., IT-MEDicine Ltd., Forestream Technologies Kft., MedInnoScan Kft., EthiCoin, Alpha Femtech Kft., INICIO, Sharention, COFFIS és a Dioxiday.

A hazai forduló megszervezésért a Start House for Startups és a Startup Grind Budapest felelt, a verseny kommunikációs partnerei a FIVOSZ és a Sciencer voltak.

Az Entrepreneurship World Cup a Misk Global Forum, a Global Entrepreneurship Network és a Global Education and Leadership Foundation által életre hívott kezdeményezés, amin 2019-es indulása óta több mint 200 országból, közel 300.000 jelentkező vett részt. A versenyt 120 partner szervezet segíti évről évre, és több mint 100 befektetővel működik együtt.