A Reálszisztémánál végzett eddigi felügyeleti vizsgálat szerint a pénzügyi eszközök és pénzeszközök az ügyfelek rendelkezésre állnak. A jegybank a társaság kérelmére vizsgálja a tevékenységi engedély visszavonásának lehetőségét.

A Reálszisztéma Értékpapír-forgalmazó és Befektető Zrt. legutóbbi közgyűlésén döntött arról, hogy rendezett körülmények között kivonul a piacról. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) akkor vonja vissza a Reálszisztéma tevékenységi engedélyét, ha a társaság értékpapírcége az ügyfeleivel szemben fennálló elismert kötelezettségeinek maradéktalanul eleget tett vagy a szerződéseinek teljesítését más befektetési szolgáltató átvállalta – nyilatkozta Binder István, a jegybank felügyeleti szóvivője az MTI kérdésére.

Az MNB a társaságnál folytatott célvizsgálata során 2015. november 4-én felügyeleti biztosokat rendelt ki a Reálszisztéma értékpapírcégéhez irányítási problémák miatt – idézte fel a szóvivő. A felügyeleti biztosok átvették a társaság irányítását (a jogszabály szerint a menedzsment, és nem a tulajdonosok jogkörét), és gondoskodtak a megfelelő működésről.

A jegybank eddigi vizsgálatai szerint a Reálszisztéma értékpapírcégénél nem tűnt el az ügyfelek pénze, ugyanakkor a közelmúltban erről megjelent híresztelések alkalmasak voltak a befektetők és a közvélemény megtévesztésére. Ezzel szemben az MNB eddigi vizsgálatai, illetve a kirendelt felügyeleti biztosok megállapították, hogy a Reálszisztéma értékpapírcégénél az ügyfeleinek befektetései rendelkezésre állnak – szögezte le a jegybank felügyeleti szóvivője.