Több mint 50 milliárd forintot szán a folyamatosan fejlődő magyar startup ökoszisztéma ösztönzésére az MFB-csoporthoz tartozó Hiventures Alapkezelő. A napokban aláírták az első, immár a 2014-2020-as időszak alapján finanszírozott kockázati tőkebefektetésről szóló megállapodást.

A Hiventures augusztus óta összesen 1,86 milliárd forint összegű tőkekihelyezésről döntött, amelyeket olyan innovatív vállalkozások kapnak, mint a videóalapú munkaerőfelvételi szoftver, környezettudatos, design-alapú mosógél és öblítő, közösségi étterem, dokumentum és űrlap feldolgozó megoldás. A közös bennük, hogy a jó ötlet mögött egy megvalósítható és működőképes piaci koncepció is áll, melyhez a Hiventures tőkeprogramjainak köszönhetően akár 2 hónapon belül érkezik a tőke.

A Hiventures számára fontos, hogy a hazai és a régiós innovációs ökoszisztéma szereplőivel hosszú távú stratégiai együttműködésre törekedjen. Ennek az elképzelésnek az egyik első lépése a március 29-én megtartott kerekasztal-beszélgetés, ahol a startup közösség szereplői – mentor, inkubátorház, start-up és startup közösséget mozgató szakmai műhely- osztotta meg nézőpontját arról, ők hogyan látják az állami alapkezelő belépését a piacra.

„Magyarország startup kultúrájának fejlesztéséhez és erősítéséhez szükséges, hogy a hazai startup ökoszisztéma szereplői összefogjanak. A közös partnerség jegyében a Hiventures tőkefinanszírozásához mi tanácsadást, mentorálást biztosítunk, annak érdekben, hogy az életképes ötletek ténylegesen meg is valósuljanak” – mondja Müller Tamás, a Women Startup Competition Europe alapítója.

Az állami alapkezelő működéséhez 50+6,5 milliárd forint áll rendelkezésre, ebből 30 milliárd forintot uniós forrásból, további 20 milliárd forintot a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. meglévő alapjaiból biztosít. Utóbbira vonatkozóan már tavaly megkezdődtek a kihelyezések: 2016 augusztusa óta összesen 1,86 milliárd forintról döntöttek, melyből 0,73 milliárd forint tőkeösszeget folyósítottak is. A közeljövőben pedig a Hiventures kezeli majd a 6,5 milliárd forint összegű IKT alapot is.

A továbbiakban az idei tervek szerint 2,75 milliárd forintot helyeznek ki MFB-s forrásból és 1,6 milliárd forintot az EU-s alap(ok)ból, míg 2018-ban várhatóan 3 milliárd forint mind MFB forrásból, mind az EU-s alap(ok)ból.

A Hiventures számos tőkeprogrammal várja a hazai innovatív projekteket. A szervezet az első lépésektől támogatja a magyar vállalkozásokat, az inkubációtól a tőkebevonáson át, egészen a nemzetközi piacra lépésig. Az Inkubációs tőkeprogramban azok a mikrovállalkozások vehetnek részt, akiknek megvan már az ötletük, ám a koncepció továbbgondolására, üzleti tartalommal való megtöltésére még szükség van. Az ilyen cégek számára a Hiventures 10 milliárd forintot különített el, amelyből körülbelül 1100 cég juthat támogatáshoz.

A Magvető tőkeprogram olyan mikro-, kis- és középvállalkozások számára érhető el, ahol már megvalósult a termékfejlesztés jelentős része és elkezdődött a piaci validálás vagy akár már le is zajlottak a piaci tesztek és a továbblépéshez tőkére lenne szükség. Ebben az életszakaszban a szervezet 16 milliárd forintot oszt el 180-240 jelentkező vállalkozás között. Startup tőkeprogram: Olyan mikro-, kis- és közepes vállalkozásokat céloz, ahol az értékesítés felfuttatásához van szükség segítségre. Ebben a „zsebben” 25 milliárd forint található, ami 50-100 vállalkozás számára nyújthat megoldást.