Szigorítja a friss cukrász- és pékáru eladásának szabályait a szlovák mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium. Az új rendelet augusztus 1-től lesz hatályos.

A vásárlók bejelentései alapján sok helyen a fagyasztott termékeket kínálták friss pékáruként, erre reagált a tárca – írja a hirek.sk.

„A vevők lehető legnagyobb kereskedői haszon céljából történő becsapását szigorúan büntetjük majd. A fogyasztókat arra kérem, hogy ha ilyen törvénysértéssel szembesülnek, akkor azonnal lépjenek kapcsolatba az Állami Állategészségügyi és Élelmiszer-ipari Hatósággal, amely az adott üzemegységben ellenőrzést végez“ – szólított fel Gabriela Matečná mezőgazdasági miniszter.

A rendeletet be nem tartó eladókat 500 és 10 ezer euró közti bírság fenyegeti. Szlovákiában az élelmiszeripari termékek rossz megjelölése tartozik a kereskedők leggyakoribb szabálysértései közé.

A mezőgazdasági tárca a módosított rendeletében megtiltja az el nem adott péksütemények, illetve a kenyér lefagyasztását, majd ezt követően a frissen sütött termékekkel együtt történő eladását. Ugyancsak megtiltja a friss cukrász- és pékáru összekeverését az elősütött, fagyasztott vagy hűtött félkész árukkal.

Augusztustól az eladók nem fagyaszthatják le az el nem adott kifliket, amelyeket ma még a frissen sütöttekkel együtt árusítanak.