Átalakulva és újjászervezve, Magyar Gazdaságfejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. (MGFÜ) néven segíti a kis és közepes vállalkozásokat (kkv) a Nemzetgazdasági Minisztérium (NMG) háttérintézménye – mondta a nemzetgazdasági miniszter.

Az egykori IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. névváltása új lendületet jelez a vállalkozások támogatásában – jelentette be Nagy Márton, hozzátéve, hogy az intézmény a kormányzati kkv-stratégia intézkedéseit hajtja végre. Ennek megfelelően ösztönözni fogja a vállalkozások értékteremtő képességét, termelékenységét, exportképességét, valamint biztosítja a működésükhöz szükséges keretet és forrásokat.

A miniszter közölte, hogy az uniós forrásokból rendelkezésre állnak az MGFÜ kiírásaihoz szükséges források, 6 programjára összesen csaknem 8 milliárd forint jut. A vállalkozások számíthatnak beszállítófejlesztési programra, fenntarthatósági és energiahatékonysági célú (ESG) fejlesztési hozzájárulásokra, megújulást ösztönző és nemzedékváltást segítő támogatásokra, a Modern Mintaüzem Program folytatására, a vali.hu vállalkozói információs portál fejlesztésére. Az MGFÜ a kivitelre termelő társaságokat fejlesztő-támogató szolgáltatásokkal is segíteni fogja, az ESG-törvény alapján pedig felkészíti a vállalkozásokat az ehhez kapcsolódó kötelezettségeik teljesítésére, ESG-tanácsadókat képez és akkreditálja az oktató intézményeiket.

Szabados Richárd ügyvezető hozzátette, hogy ernyőszervezetként fogják koordinálni a vállalkozásfejlesztési tevékenységeket, hogy minél hatékonyabban segíthessék a kkv-kat a hozzáadott értékük növelésében, a beruházásaikban, a versenyképesség és a vállalati kultúra fejlődésében. Hozzátette, hogy az MGFÜ a vállalkozásokkal partnerségen alapuló kapcsolatra törekszik, és együttműködik minden gazdasági szereplővel, amely vállalkozásfejlesztéssel foglalkozik.

Az első megállapodásokat már megkötötték, a Vállalkozók Országos Szervezete (VOSZ) és a KAVOSZ Vállalkozásfejlesztési Zrt. után a Magyar Fejlesztési Bank és az Eximbank következhet. Az ügyfelek a közeljövőben egyszerűsített, egykapus kiszolgálásra számíthatnak a vali.-hu-n, amely a tavaly létrehozott forrástérkép után többek között logisztikai és ipari parkok térképes szolgáltatásával bővülhet hamarosan, később pedig digitális hiteligénylő is helyet kaphat a felületen.

(Forrás: MTI, fotó: Soós Lajos)