Jól halad az unió afelé, hogy 2020-ban a megújulók adják a felhasznált energia 20 százalékát, jelentette az Európai Bizottság, amely Magyarországgal kapcsolatban lát némi bizonytalanságot.

2014-ben a megújuló energiaforrások becsült részesedése a bruttó végső energiafogyasztásban 15,3 százalék volt – jelentette az Európai Bizottság. Az előzetes adatok szerint 25 tagállam teljesítette a 2013–2014-re vonatkozó nemzeti célokat.

Az Európai Bizottság 2015. évi eredményjelentése arról ad áttekintést, hogy hol tart az EU a 20 százalékos megújulóenergia-részesedést, a közlekedésben a megújuló energiaforrások 10 százalékos arányát, illetve kötelező nemzeti célokat előirányzó, jogilag kötelező érvényű 2020-as célkitűzések teljesítésében.

„Az egy főre eső megújuló energiatermelés Európában legalább háromszorosa a világ bármely egyéb régiójában elért aránynak. A megújuló energia ágazata, melynek értéke évente meghaladja a 130 milliárd eurót, több mint 1 millió embert foglalkoztat. Az EU pedig évről évre 35 milliárd euró értékű megújuló energiát exportál” – emlékeztetett Miguel Arias Cañete éghajlat- és energiapolitikáért felelős biztos.

A megújuló energiaforrások becsült részesedése 2014-ben 5,7 százalék volt a közlekedésben, ami azt jelenti, hogy a 10 százalékos cél komoly, de nem teljesíthetetlen kihívás elé állítja Európát.

A 20 százalékos célt tizenkilenc tagállam – köztük Ausztria, Észtország, Dánia, Németország, Litvánia, Románia és Svédország – „túl is teljesítheti”, esetenként jelentős mértékben. Franciaországban, Luxemburgban, Hollandiában és az Egyesült Királyságban – továbbá kisebb mértékben Belgiumban és Spanyolországban – a döntéshozóknak felül kell vizsgálniuk, hogy a meghozott intézkedések elegendőek-e a célok eléréséhez.

A 2020-as megújulóenergia-célok elérése valamelyest bizonytalan Magyarországon és Lengyelországban is. Az Európai Bizottság jelentése szerint a célok csupán a jövőbeli energiaigényekre és a pénzügyi helyzetre vonatkozó optimista feltevések mellett tűnnek elérhetőnek.