Megújul a VIII. kerületi Orczy tér. A tervek szerint jövő ősszel induló rekonstrukció során megváltozik a tér arculata, nő a zöldfelületek aránya, rendezik a parkolást, felújítják a tömegközlekedési járművek megállóit, valamint javítják a kerékpáros közlekedés feltételeit.

A térnek a 21. század elvárásai szerint és a közlekedési szempontok érvényesülése alapján egy új zöldterületi és közterületi központtá kell válnia – mondta sajtótájékoztatóján Tarlós István főpolgármester. A VIII. kerület régóta kitűnő partnere a fővárosnak a fejlesztésekben: az elmúlt időszakban megújult a II. János Pál pápa tér, a Teleki tér, valamint megindult a Corvin-negyed és a Magdolna-negyed felújítása – tette hozzá.

A Blaha Lujza tér mintegy kétmilliárd forintból újul meg, és állami támogatással homlokzatfelújításon esik át az ott található Corvin áruház. Továbbá várható a Magyar Rádió épületének felújítása és átadása a Magyar Nemzeti Múzeumnak, és terveznek egy tízmedencés strandot és fürdőt építeni a kerületben – mondta el a főpolgármester.

Kocsis Máté, Józsefváros és Ferencváros fideszes országgyűlési képviselője, volt VIII. kerületi polgármester arról beszélt, hogy az Orczy tér megújítása nemcsak a nyolcvanezer kerületi életét segíti, hanem sok százezer embernek könnyíti meg a mindennapi közlekedését. A tér mai látványa és funkciója nem felel meg a mai budapesti igényeknek – mondta.

Sára Botond (Fidesz-KDNP) kerületi alpolgármester, polgármesterjelölt arról beszélt, hogy a kerületi újjáépítési programnak köszönhetően az Orczy-negyed kapujának számító Orczy téren kívül szinte valamennyi józsefvárosi tér már megújult. Közölte azt is, hogy az Orczy-negyed fejlesztését kétmilliárd forinttal támogatja az állam.

Az Orczy tér megújításának menetéről szólva Sára Botond elmondta: május végén döntöttek a terveztetésre és az engedélyes tervek beszerzésére vonatkozó közbeszerzési eljárás megindításáról, és az engedélyes tervek jövő tavaszra, nyár elejére készülhetnek el. Jövő nyár végén, ősszel indulhat a tér rekonstrukciója. (MTI)