A K&H becslése szerint idén 40 százalékkal, 300 milliárd forintra nőtt a folyósítás a személyi hitelek piacán. Az utóbbi években egyébként már nem az év utolsó hónapjai jelentik a csúcsot, a nyári hónapokban ugyanis nagyobb a kereslet.

A lakossági hitelezés bővülése a személyi hitelek piacán is számottevő növekedést hozott a K&H-nál: éves szinten 78 százalékkal 19 milliárd forintra nőtt a folyósított személyi hitelek összege 2017 első kilenc hónapjában. Ezzel a bank a piacinál nagyobb növekedést ért el, a jegybank hivatalos adatai szerint ugyanis az idén az újonnan folyósított személyi hitelek összege 47 százalékkal 228 milliárd forintra emelkedett a magyarországi piacon – mondta Rajna Gábor, a K&H lakossági értékesítési vezetője.

A személyi hitelek iránti keresletet fokozza az, hogy sok háztartás a korábbi magasabb kamattal felvett hitelének kiváltása érdekében igényel új személyi hitelt. Egyre több háztartás pótolja a korábban elhalasztott nagy értékű beruházásait, legyen szó például lakásfelújításról, autóvásárlásról vagy háztartási gépek beszerzéséről. A háztartások jövedelme a nettó reálbérek emelkedése miatt növekedett, így bátrabban vágnak bele a hitelfelvételbe, valamint az alacsonyabb kamatok is hozzájárulnak a személyi kölcsönök növekvő népszerűségéhez”

Az idén az igényelt személyi hitelek átlagos összege 1,1 millió forint volt a K&H-nál, ami kis emelkedést jelent az egy évvel korábbi 1 millió forintos átlagértékhez képest, az átlagos futamidő pedig négy év. A személyi hitelek teljes magyarországi piacán az elmúlt években látható trend szerint az év utolsó hónapjai gyengébbek, mint a nyári hónapok. A bank szakértői ezzel együtt arra számítanak, hogy az idén november-decemberben a teljes piacon összesen 45-50 milliárd forint személyi hitelt folyósítanak majd a bankok.

A személyi hitelek piacán látható eddig növekedés alapján a K&H arra számít, hogy a korábbi prognózisában szereplő 240 milliárd forinttal szemben a folyósított személyi hitelek összege az idén átlépheti a 300 milliárd forintot, ami rekordot jelentene a piacon. Az elmúlt tíz évben tavaly emelkedett először 200 milliárd forint fölé a forintalapú személyi hitelek piaca, míg 2012-ben például alig több mint 80 milliárd forint értékben helyeztek ki személyi kölcsönöket a magyar piacon.

A K&H szerint a személyi hiteleknél jövőre is folytatódhat a növekedés igaz, az idei magas kihelyezések miatt a bővülés mértéke várhatóan alacsonyabb lesz. A további növekedéshez hozzájárulhat az is, hogy ma már egyszerűbben, kevesebb adminisztrációval igényelhetőek ezek a konstrukciók.

A K&H-nál a bank ügyfelei már online igényelhetnek személyi hitelt: mára az online indított igénylések aránya az új folyósítások esetében 24 százalékos és a jövőben további emelkedésre számítanak a bank szakemberei. E-bankon keresztül több mint ezer ügyfél igényelte már a gyorsított személyihitel-ajánlatot. Rajna Gábor szerint ez a megoldás, ahogy a többi elektronikusan elérhető banki szolgáltatás is, egyre nagyobb teret nyer a lakossági hitelezésben.