Közel 250 polgármesteri hivatal teszi lehetővé a helyi adók és illetékek internetes kifizetését, ami 30 százalékos bővülést jelent a tavalyi év végén jegyzett adatokhoz képest, és lefedi Románia bankkártyával rendelkező városi lakossága több mint 80 százalékát.

Az idei év első négy hónapjában mintegy 76 ezer alkalommal törlesztettek az adófizetők, a kártyás kifizetések értéke meghaladja a 21 millió lejt, ami csaknem harmada az elmúlt öt évben lebonyolított tranzakciók értékének. 2011 és 2016 között ugyanis több mint 250 ezer kifizetés történt több mint 70 millió lej értékben – írja a kronika.ro.

Azért is haladta meg a szolgáltatás egyéni felhasználóinak száma a 100 ezret, mert idén először lehetővé tették, hogy ne kelljen a felhasználónévért és jelszóért bemenni a polgármesteri hivatalba, hanem a teljes ügyintézés – az internetes hozzáféréshez szükséges adatok online kiadásától a tényleges kifizetésig – online történjen.

Kiterjesztették a szolgáltatások körét is, így immár a közlekedési bírságokat is ki lehet fizetni, és ugyan egyelőre csak kísérleti jelleggel, s mindössze Bukarest 3. kerületében, de jogi személyeknek is megnyitották a platformot.

2011 és 2016 között több mint 115 000 adófizető aktiválta fiókját a Ghișeul.ro-n, hogy bármilyen típusú bankkártyával, online fizethesse ki a helyi adókat, illetékeket. Ugyanakkor az ország más vidékein levő tulajdonaik után is ki tudják otthonról fizetni adójukat. Az egyetlen feltétel, hogy az illető közigazgatási egység is működjön együtt a platformmal.

„Célkitűzésünk, hogy két év múlva az egyéni felhasználók száma meghaladja az 500 ezret, és kiterjesszük a polgárok által elérhető helyi szintű vagy központi szolgáltatások körét is” – hangsúlyozta a projekt egyik lebonyolítója, a Románia Digitális Menetrendjéért Felelős Ügynökség elnöke, Delia Popescu. Răzvan Faer, a Romániai Elektronikus Kifizetések Egyesületének elnöke.