Helyes döntésként értékeli a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal), hogy a háromszorosára bővült a magyar-izraeli ipari kutatás-fejlesztési együttműködési pályázat kerete, hiszen a korábbi 3-4 helyett idén 12 projektjavaslat fogadtak.

Az NKFI Hivatal közleménye szerint a formai értékelés még nem zárult le, a pályázatokat ugyanakkor ambíciózusnak nevezik. Egy projekt akár 200 millió forintot is nyerhet a 930 millió forintos keretből mezőgazdasági, élelmiszeripari, infokommunikációs, kiberbiztonsági, biotechnológia termékekre és szolgáltatásokra, illetve önvezető járművek és mesterséges intelligencia közös fejlesztésére.

Magyarország 37 országgal kötött már tudományos és technológiai (TÉT) együttműködési megállapodást. Az NKFI Hivatal elsősorban a kutatás-fejlesztés nemzetközi élvonalába tartozó államokkal keresi a kapcsolatot, illetve azokkal, ahol a magyar tudás, technológia és innováció piacra találhat. Még az idén ezért az izraeli-magyar pályázathoz hasonló felhívás várható Indiával és Vietnammal együttműködve – olvasható a közleményben.

(Forrás: MTI)