A júniusi 0,8 százalékos emelkedés után júliusban 0,1 százalékkal csökkent éves összevetésben az ipari termelés volumene az Európai Unióban – jelentette szerdán az Eurostat.

Az unió statisztikai hivatalát tájékoztató tagállamok közül a legnagyobb éves visszaesést Szlovákiában (mínusz 14,3 százalék), Csehországban (mínusz 7,6 százalék) és Máltán (mínusz 3,9 százalék) regisztrálták. A növekedés Dániában és Szlovéniában volt a legerőteljesebb (7,4 százalék), Finnországban 6,8, Írországban 5,0 százalékkal bővült az ipari termelés a szezonálisan kiigazított adatok szerint.

A mínusz 0,2 százalékos magyar adat a középmezőnyben helyezkedik el. (A KSH szerint a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított adat mínusz 0,4 százalék, egyedül a munkanaphatást figyelembe véve pedig mínusz 0,1 százalék.) A magyar ipari termelésről szóló cikkünk itt olvasható.

A legnagyobb európai gazdaságok közül Németországban 1,6 százalékkal, Franciaországban 0,2 százalékkal, Olaszországban 0,3, Spanyolországban 0,6 százalékkal esett vissza a termelés volumene júliusban, az Egyesült Királyságban viszont 2,3 százalékos növekedést regisztráltak.