Megtéveszthette ügyfeleit a JTI Hungary Dohányértékesítő Zrt., ezért vizsgálat indult ellene – közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).

A GVH szerint a cég vélhetően megtévesztette üzletfeleit a mentolos dohánytermékek értékesíthetőségéről. A dohány-kiskereskedelemmel foglalkozó vállalkozásoknak azt írták, hogy a termékeik megfelelnek a jogszabályi követelményeknek, noha mentolos ízesítésű cigarettát és cigarettadohányt csak május 20-ig lehetett forgalmazni.

Hangsúlyozták, hogy a versenyfelügyeleti eljárás nem jelenti a jogsértés megállapítását, de valószínűsíthető, hogy a JTI Hungary befolyásolta a kiskereskedők rendelését.

Az eljárást 3 hónap alatt kell lefolytatni, de indokolt esetben kétszer legfeljebb 2 hónappal meghosszabbítható.

A JTI Hungary Zrt. az alábbiakban reagált a GVH közleményére:

A 2020 májusától életbe lépett Európai Uniós jogszabály betiltja a jellegzetes ízesítésű dohánytermékek forgalmazását. A „jellegzetes ízesítés” fogalma a jogszabályban úgy szerepel, hogy „a dohánytól eltérő, egyértelműen észlelhető illat vagy íz, amelyet adalékanyag vagy adalékanyagok kombinációjának használata eredményez”.

A jogszabály szövege világos – nem zárja ki egyértelműen az egyes adalékanyagokat, ideértve a mentolt is, amennyiben annak használata nem eredményezi a termék jellegzetes ízesítését. Ezt a kritikus pontot kiemeli a magyar jogba is átültetett Európai Parlament és a Tanács 2014/40/EU irányelvének preambuluma (TPD2): „A jellegzetes ízesítésű dohánytermékek betiltása nem jelenti az egyes adalékanyagok használatának teljes kizárását, viszont kötelezi a gyártót, hogy olyan mértékben csökkentse az adalékanyagokat vagy az adalékanyagok kombinációját, hogy használatuk ne eredményezzen jellegzetes ízt”.

A JTI tehát pontosan azt tette, amit a jogszabály előír számunkra, és amire ösztönöz minket: jelentősen csökkentettük a keverékeink mentol tartalmát olyan szintre, amely nem eredményez jellegzetes ízesítést. Ezt a megközelítésünket a termékek piacra kerülése előtt bejelentettük mind az EU, mind a magyar szabályozó hatóságoknak, így a teljes folyamat során transzparensen jártunk el. Ezen az alapon biztosak vagyunk benne, hogy termékeink teljes mértékben megfelelnek a jogszabályi követelményeknek, és a JTI semmilyen módon nem tévesztette meg a kereskedelmi partnereit.

Összhangban az EU-hatáskörébe eső eljárással, mely az állítólagos jellegzetes ízesítésű termékeket vizsgálja – amelynek eredménye jogilag kötelező érvényű Magyarországon – a Gazdasági Versenyhivatalnak fel kell függesztenie az eljárását addig, amíg az ügy EU szinten le nem zárul. Addig természetesen teljes mértékben együttműködünk a GVH eljárásával annak érdekében, hogy bebizonyítsuk, termékeink, melyek EU-szerte számos országban elérhetőek, megfelelnek a jogszabályoknak.

(Forrás: MTI, JTI)