A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) több mint 12 millió forintra bírságolta a Royal Marketing Európa Kft.-t, mert a társaság megtévesztette a fogyasztókat az üdülési jogok eladásáról szóló ajánlataival.

A Royal Marketing Európa Kft. 2014 januárjától 2016 júniusáig telefonos és személyes egyeztetések keretében, valamint a weboldalán népszerűsítette üdülési jogokkal kapcsolatos ajánlatait. A GVH döntésében megállapította, hogy a vállalkozás valótlanul állította, hogy üdülési jogok másodlagos értékesítésével foglalkozik, és e tevékenységében eredményes, mert valójában ezzel ténylegesen nem foglalkozik – derül ki a versenyhivatal közleményéből.

Emellett elhallgatta – megsértve ezzel az ágazati szabályokban foglalt tájékoztatási követelményt –, hogy a fogyasztóknak lehetőségük van elállási joguk gyakorlására a megbízási szerződés megkötését követően, továbbá nem törekedett a jóhiszeműség és a tisztesség alapelvének megfelelő gyakorlatra a fogyasztókkal történő kapcsolattartásában.

A GVH a bírság kiszabásakor a jogsértéssel érintett szolgáltatás értékesítéséből származó bevételekből indult ki. A hivatal súlyosító körülményként értékelte többek között, hogy a másodlagos értékesítés ígérete bizalmi jellegű, továbbá, hogy a kereskedelmi gyakorlat több szempontból is jogsértőnek minősült, a fogyasztók széles körét érte el, illetve időben elhúzódott.

Emellett felróható a társaságnak, hogy a megcélzott fogyasztói kör jelentős része idősebbekből áll, akik minél hamarabb és nagyobb áldozatot is vállalva szeretnék meglévő üdülési jogukat eladni, így kifejezetten nyitottak és érzékenyek az ilyen üzenetekre,a jogsértéssel pedig jelentős előnyre tett szert a Royal Marketing Európa Kft.

A GVH az elmúlt években több versenyfelügyeleti eljárást indított az üdülési jog továbbértékesítésével kapcsolatos üzleti gyakorlatok és szóbeli tájékoztatások vizsgálatára. A hivatal ezzel kapcsolatban figyelemfelhívó tájékoztatást is közzétett a honlapján, amely ITT olvasható. A hatóság „Gondolja Végig Higgadtan” elnevezésű kampányának további tájékoztatói a Gondolja Végig Higgadtan menüpont alatt olvashatók.