Budapesten tartotta negyedik ülését a Magyar-Marokkói Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság (GVB) Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára és marokkói partnere, Fouad Yazourh nagykövet, a Marokkói Királyság Külügyminisztériumának kétoldalú kapcsolatokért és regionális ügyekért felelős főigazgatója elnökletével.

A Marokkói Királysággal 1959-ben létesítettünk diplomáciai kapcsolatokat. A Magyarország Kormánya által meghirdetett Déli Nyitás stratégiának köszönhetően a két ország közötti együttműködés megélénkült, a GVB negyedik ülése pedig további lendületet adhat a gazdasági kapcsolatok fejlődésének. Sztáray Péter államtitkár kiemelte, hogy a 2021 júniusában tett hivatalos rabati látogatása során Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tíz kétoldalú megállapodást írt alá, a két ország közötti kereskedelmi forgalom a koronavírus járvány ellenére 2021-ben 23,9%-kal emelkedett 2020-hoz képest és elérte a 257,7 millió dollárt. A növekedés eredményeképpen Marokkó hazánk 3. legfontosabb kereskedelmi partnere Afrikában.

A társelnökök megvitatták az ülés jegyzőkönyvének legfontosabb témáit, nagy hangsúlyt fektetve a mezőgazdaság, a vízgazdálkodás, az egészségügy és egészségipar, a digitalizáció, az igazságügy, valamint a felsőoktatás és a szakképzés területére. Üdvözölték, hogy 2021. június 9-én aláírásra került a Stipendium Hungaricum (SH) megállapodás Kiegészítő Jegyzőkönyve, amely alapján évente az eddigi 100 majd 150 helyett immár 165 marokkói pályázó részesülhet SH ösztöndíjban. Az SH programon belül Marokkó a második legjelentősebb küldő ország az afrikai kontinensen, a jelenlegi tanévben 339 marokkói ösztöndíjas tanul magyarországi felsőoktatási intézményekben.

Az ülés keretében a magyar társelnök felhívta a figyelmet arra, hogy komoly gazdasági, kereskedelmi potenciált lát a magyar-marokkói kapcsolatokban, melynek minőségi kiaknázására megteremtődtek a feltételek: 2022 áprilisában a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) és a Marokkói Vállalkozói Szövetség (CGEM) vezetésével megújult a Magyar-Marokkói Üzleti Tanács, segítségével a kétoldalú üzleti kapcsolataink új dimenzióba léphetnek. Kiemelte továbbá, hogy számos magyar vállalat érdeklődik a marokkói élelmiszeripari piac iránt.  Magyarország Rabati Nagykövetsége – a kapcsolatfelvételt segítendő –2022. május 12-15. között kóstoltatással egybekötött árubemutatót szervezett a Carrefour Gourmet rabati üzletében, ahol 11 magyar cég mutatkozhatott be, mintegy 71 féle termékkel. 2022. május 16-án, 8 magyar cég részvételével Magyar-Marokkói Üzleti Fórumra került sor Casablancában.

A társelnökök egyeztettek az előkészítés alatt álló megállapodásokról, majd a plenáris ülést követően aláírták a Magyar-Marokkói GVB jegyzőkönyvét, továbbá a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség és marokkói partnere, a Marokkói Befektetési és Exportfejlesztési Ügynökség stratégiai megállapodást írt alá. A felek megegyeztek, hogy a Bizottság ötödik ülésére Rabatban kerül sor.

(Forrás: KKM)