Megtartotta második ülését a Gazdasági Kamarák Egyeztető Fóruma, amely a Gazdaságfejlesztési Minisztérium koordinációjával a Kormány gazdaságpolitikai tanácsadó, konzultatív testülete. A középpontban az infláció csökkentése állt.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége, a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetsége, az AmCham Hungary és a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara alkotta Fórum fő témája az aktuális gazdasági, gazdaságpolitikai folyamatokon túl a szankciós infláció és az infláció letörését segítő lépések voltak.

A résztvevők megállapították, hogy a kormányzati várakozásoknak megfelelően januárban tetőzött az infláció és megindult a csökkenés, azonban további intézkedések szükségesek annak érdekében, hogy az infláció mérséklődésének üteme egyre nagyobb mértékűvé válhasson. Ennek érdekében a felmerülő javaslatokat megvitatták.

Nagy Márton hangsúlyozta, hogy a Kormány inflációellenes intézkedései működnek, az év végére egy számjegyűre fog csökkenni az árak emelkedése. Már 20 intézkedésről született döntés, továbbá a Gazdasági Versenyhivatallal közösen kialakításra kerül egy online árfigyelő rendszer, ami növeli a versenyt, az árazás átláthatóságát és megakadályozza a túlárazást. A miniszter emellett kiemelte, hogy fontos szerep hárul a hatósági ellenőrzésekre, a fogyasztóvédelmi fellépést pedig meg kell erősíteni.

(Forrás: Gazdaságfejlesztési Minisztérium, fotó: Papp Szabolcs)