Megtartotta alakuló ülését az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kezdeményezésére létrejött Szakképzési Innovációs Tanács, a testület legfőbb célja, hogy rendszeres fórumot biztosítson az érdemi párbeszédhez a kormány és a szakképzési rendszer meghatározó szereplői között – tájékoztatott a szaktárca.

Palkovics László miniszter kifejtette: az Innovációs és Technológiai Minisztérium számára kiemelten fontos, hogy a középfokú szakképzési és felnőttképzési rendszer minden meghatározó szereplője részt vegyen a jövőbeli fejlesztési irányok meghatározásában.

A közleményben a miniszter hangsúlyozta, a negyedik ipari forradalom stratégiai kihívást jelent a szakképzés számára is, de ha az ország okosan használja az új technológiák nyújtotta lehetőségeket, képes lesz kiszolgálni a 21. századi munkaerőpiaci igényeket is.

Az ITM közleménye szerint Pölöskei Gáborné szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár a szakképzési terület egészét átfogó közös gondolkodásra kérte fel a tanács tagjait.

A szakterület tervei között szerepel az infrastrukturális fejlesztéseken túl a szakképzési és felnőttképzési rendszer tartalmi felülvizsgálata, amiben számítanak a társintézmények és vállalatok tevékeny közreműködésére is.

A helyettes államtitkár rendszeresen ülésező munkacsoportok megalakítására tett javaslatot, amelyek feladata a fejlesztési elképzelések részletes kidolgozása lesz. A Szakképzési Innovációs Tanács tagjai a kormányzati oldal mellett a kamarák, nagyvállalatok, szakszervezetek, érdekképviseleti szervek, oktatási szervezetek, intézményfenntartók és tanulói képviseletek delegáltjai.

A tematikus munkacsoportok még szeptemberben megalakulnak, a Szakképzési Innovációs Tanács legközelebb október közepén ülésezik – tájékoztatott az Innovációs és Technológiai Minisztérium. (MTI)