Úgy tűnik, hogy a Szatmár megyei Tasnádon nem lesz menekülttábor. A román belügyminisztérium úgy döntött, hogy a nagyváradi katonakórháznak adja át a központ létrehozására kiszemelt csendőrlaktanyát.

Tud arról, hogy a helyszínen korábban már terepszemlét tartottak az egészségügyi intézmény képviselői, a helyi önkormányzatot azonban hivatalosan nem értesítették arról, hogy a belügyminisztérium végül melyik tervét fogja kivitelezni – mondta a kronika.ru portálnak Véron András István, Tasnád alpolgármestere.

„Hallottunk a nagyváradi katonakórházzal kapcsolatos változatról. Mi természetesen a kezelőközpont létrehozását támogatnánk, a menekülttábor létrehozásának egyáltalán nem örülnénk” – mondta az alpolgármester.

A helybéliek levelet is küldtek Petre Tobă miniszternek, amelyben arra hívták fel a figyelmet, hogy a tervezett menekültközpont a város legfőbb bevételi forrásától, a termálstrandtól alig száz méterre működne, a menekültekkel való szomszédság pedig elriaszthatja a turistákat.

A Fréres Egyesület egy másik Szatmár megyei településen, az Erdődhöz tartozó Nagymadarászon akart kialakítani egy menekülttábort az árvaház épületében, a lakosok és a helyi önkormányzat heves ellenkezése nyomán azonban lemondtak az elképzelésről.