A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium rendeletével módosította a székhelyszolgáltatás sok vihart kavart szabályait.

A minisztérium korábbi rendelete kimondta, hogy 2017. szeptember 1-jétől csak akkor jogosult egy társaság székhelyszolgáltatást nyújtani, ha a szolgáltatás alapjául szolgáló ingatlan a tulajdonában van. A legtöbb professzionális székhelyszolgáltató azonban Magyarországon bérelt irodában nyújtja ezeket a szolgáltatásokat – hívja fel a figyelmet közleményében Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

Valamennyi olyan, nemzetközi szinten működő, elismert, adott esetben tőzsdén is jegyzett társaság, amely külföldön is hasonló szolgáltatást nyújt, ma Magyarországon irodát bérel, és ezen irodában szolgálja ki multinacionális, nagyvállalati ügyfélkörét. A korábbi szabályozás tehát ellehetetlenítette volna ezen székhelyszolgáltatókat, akik a tevékenységüket bérelt ingatlan használatával, minőségi szolgáltatást nyújtva folytatták.

A minisztérium által végül elfogadott kompromisszumos javaslat alapesetben ugyan fenntartja a székhelyszolgáltatás tulajdonhoz való kötöttségét, azonban bizonyos feltételek megléte esetén az irodaházak bérlőinek is lehetővé teszik székhelyszolgáltatás biztosítását. Erre különösen akkor van lehetőség, ha a székhelyszolgáltató kézbesítési megbízottként van bejegyezve az adott ügyfelénél, vagy a székhelyszolgáltatás mellett az ügyfél részére tartós könyvvezetési szolgáltatást nyújt. Ez utóbbi feltételt a nagy szolgáltatók teljesítik, hiszen rendszerint könyvelési, bérszámfejtési vagy hasonló szolgáltatásokat nyújtanak a kérdéses ügyfelek részére.

A most megjelent rendelet módosítja az új szabályok hatályba lépésének napját is. 2017. szeptember 1. helyett a székhelyszolgáltatóknak 2018. június 30-ig kell az új feltételeknek megfelelniük.