Pénteken hivatalosan megnyitották a nürnbergi magyar konzulátust, az eseményen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is részt vett.

Szijjártó Péter beszédében hangsúlyozta: a magyar-bajor együttműködésnek fontos szerepe van Magyarország számára a gazdaság, a kereskedelem, az oktatás és a kultúra terén.

Kiemelte: Bajorország Magyarország elsőszámú kereskedelmi partnere, és a német tartományok közül innen származik a második legtöbb magyarországi beruházó. Bajorország és Magyarország esetében a legstabilabb alapot az emberek közötti kapcsolatok jelentik, és ennek ékes példái az oktatási együttműködések.

Szijjártó Péter megköszönte, hogy Bajorország folyamatos támogatást nyújt az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetemnek, és jelezte: egy friss döntés értelmében Magyarországon is létrejöhet a teljes német oktatási vertikum, a bölcsődétől az egyetemi mesterképzésig. A miniszter egyúttal rámutatott, hogy Bajorországot és Magyarországot 113 testvérvárosi és 58 iskolai partnerkapcsolat köti össze.

A tárcavezető megjegyezte: az eddigi szoros együttműködés hatékonyságát biztosítandó Magyarország úgy döntött, hogy Németország tartományai közül elsőként Bajorországban nyitja meg második képviseletét. Azt várjuk, hogy az új konzulátus működése erősítse a gazdasági, kulturális és emberek közötti kapcsolatokat Magyarország és Bajorország, illetve Nürnberg és térsége között – fűzte hozzá.

Marcus König, Nürnberg főpolgármestere elmondta, hogy Bajorországban körülbelül 100 ezer, Nürnbergben és környékén pedig 12 ezer magyar él. Ők a jövőben már nemcsak a müncheni főkonzulátuson, hanem Nürnbergben is megkapnak minden szükséges segítséget ügyeik intézéséhez.

(Forrás: KKM/MTI, fotó: Birgit Böllinger/Pixabay)