Magyar külképviseletet nyitott ünnepélyes keretek között a külgazdasági és külügyminiszter Omán fővárosában, Maszkatban. Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy Omán a Közel-Kelet egyik legjelentősebb kőolaj- és földgázkitermelője, a stratégiai együttműködés Magyarország számára energiaellátási biztonsági érdek.

Szijjártó Péter a nagykövetség megnyitása után együttműködési megállapodást írt alá Juszuf bin Alávi külügyekért felelős miniszterrel, és találkozott Ali bin Maszud asz-Szunaidi kereskedelmi és ipari miniszterrel, Nasszir bin Hamisz bin Ali Al Dzsasmi miniszteri rangú pénzügyminisztériumi főtitkárral, Káisz Mohammed al-Juszuffal, az Ománi Kereskedelmi és Iparkamara elnökével, valamint Dr. Ravija bin Szaud al-Buszaidi felsőoktatási miniszterrel.

Az MTI-nek hangsúlyozta, hogy a közel-keleti térség a világ egyik leggyorsabban fejlődő régiója, ráadásul az energiahordozó-kitermelés egyik központja is, ezért a nyitott gazdaságú Magyarországnak az az érdeke, hogy a lehető legszorosabb együttműködést tartsa fenn az Arab (Perzsa)-öböl térségével. „Fontos, hogy legyenek stratégiai partnereink, ami a magyar vállalatok számára lehetőséget teremt. A kapcsolatok bővítése jó alapokról indul, mivel a MOL és az Ománi Olajipari Vállalat már jó ideje stratégiai partnerei egymásnak, utóbbi jelentős részvénycsomaggal bír a magyar olajipari cégben. A MOL újabb kutatófúrásokba kezdett ománi partnerével egy feltételezett kőolajmezőn, aminek végeredménye akár igen ígéretes is lehet” – mondta a miniszter.

Hozzátette: Omán nagyra becsüli, hogy a szultánság olajipari mérnökeinek képzésével Magyarország jelentős részt vállal: 50 ösztöndíjasnak biztosít helyet a felsőoktatásban. A Magyarországnál több mint háromszor nagyobb területű Omán népessége 3 millió fő.

(Forrás: MTI/KKM, fotó: Mitko Sztojcsev)