A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) 2016. december 15-én megnyitotta első Szolgáltató Központját Hajdúböszörményben.

  • A hagyományos falugazdászi szolgáltatásokon túl külső partnerek bevonásával tanácsadással is segíti tagjai munkáját a kamara.
  • A tapasztalatok kiértékelését követően a közeljövőben országszerte több hasonló központ létrehozását tervezi a NAK.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tagjai versenyképességének növelése érdekében több lépésben bővíti szolgáltatásainak körét. Elindítja a Szolgáltató Hálózat projektet, amelynek célja, hogy jobban megismerje a tagok igényeit, és azokra hatékony megoldásokat kínáljon.

A Kamara a partnernyilvántartás fejlesztése nyomán immáron naprakész, közhiteles adatokra épülő, széles körű adatbázissal rendelkezik a mintegy 400 ezer fős tagságáról, amely lehetővé teszi, hogy hatékonyabban szolgálja ki őket. A kísérleti stádiumban induló Szolgáltató Hálózat projekt része a tagi elégedettség- és igényfelmérés, illetve a kapcsolattartói hálózat kiépítése is. Utóbbival a kamara azt szeretné elérni, hogy azon tagok felé is kiépüljön a proaktív kapcsolattartás, akik tevékenységükből adódóan kevésbé veszik igénybe a falugazdászok által nyújtott szolgáltatásokat.

Emellett a kamara a Szolgáltató Hálózat projekt keretében Szolgáltató Központokat létesít, amelyek közül az első 2016. december 15-én nyílt meg Hajdúböszörményben. Itt a NAK egy helyszínen biztosítja a gazdálkodók számára a szakmai tájékoztatást, tanácsadást olyan témákban, amelyek segítik őket gazdálkodásuk, vállalkozásuk eredményesebb működtetésében.

A kamara nyilvános pályázatot hirdetett versenypiaci szereplők számára, akik az agrárium területén tevékenykedők számára nyújtanak szolgáltatásokat, például műtrágyát, növényvédő szert, vetőmagot állítanak elő, vagy agrárhiteleket kínálnak. A felhívásra jelentkezett különböző szolgáltatók képviselői a NAK Szolgáltató Központban heti rendszerességgel nyújtanak hiteles szakmai tájékoztatást, ami a kamarai tagoknak ingyenes. A szolgáltatók jelentkezését továbbra is várja a NAK, erről bővebb információ a kamara portálján érhető el. A különböző szolgáltatók mellett az Országos Katasztrófavédelem szakemberei, méhészeti, erdészeti szaktanácsadók, valamint a NAK biztosításközvetítői és jogsegélyszolgálatot ellátó ügyvédei is a kamarai tagok rendelkezésére állnak.

A következő időszak tapasztalatai alapján Hajdúböszörményt követően további településeken alakít ki a NAK Szolgáltató Központokat.

Fotó: Gyulai Tóth Zoltán