A hongkongi kormányzat megkönnyíti a tengerentúlon székhellyel rendelkező vállalatok letelepedését Hongkongban – jelentette be John Lee kormányzó második éves politikai beszédében.

„Megkönnyítjük a külföldi vállalkozások számára a kontinentális piacra való belépést, és segítjük a kontinentális vállalkozásokat is a külföldi terjeszkedésben” – fogalmazott Lee, hozzátéve, hogy a kormány bevezet egy tőkebefektetésen alapuló piacra lépési rendszert, amelynek keretében a jogosult befektetők, akik 30 millió hongkongi dollárt vagy annál nagyobb összeget fektetnek be például részvényekbe, alapokba, kötvényekbe, kérelmezhetik a Hongkongba való belépést.

Elmondta a kormányzó azt is, hogy szeretnék megkönnyíteni a Hongkongban dolgozó külföldi munkavállalók számára a Kínába két vagy több évre szóló többszöri beutazási vízumhoz jutást.

A kormányzat emellett szeretné kiterjeszteni a csúcstehetségek bevonzására irányuló nemzetközi kampányát, amelyre tavaly 160 ezer jelentkező reagált, akik közül 60 ezer már meg is érkezett, főként a kínai kontinensről.

John Lee a beszédben felvázolta a gazdaság élénkítésére és a nemzetbiztonság megerősítésére vonatkozó prioritásait a Kínához visszakerült volt brit gyarmaton. Kiemelte, hogy megfordítják a tavalyi negatív gazdasági mutatókat, amelyek idén újra növekedésnek indulnak majd, négy és öt százalék közötti növekedést várnak.

„A gazdaságot fellendítjük, és a növekedést infrastrukturális fejlesztésekkel ösztönözzük, előmozdítva a földterület- és közlekedésfejlesztési projekteket, hogy tovább bővítsük Hongkong gazdasági kapacitását” – mondta el Lee, hozzátéve, hogy a kormány együttműködik a kínai Kuangdong tartomány kormányával is a „digitális öbölvidék” fejlesztése érdekében.

(Forrás: MTI)