A versenyjogi bürokráciacsökkentés felgyorsíthatja az állami tulajdonú kockázati tőkealapok kihelyezéseit – közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).

A versenytörvény módosítása alapján a tőkealapok kihelyezéseinél az összefonódást a feleknek nem kell bejelenteniük. A GVH elnöke szerint a változás egyértelműen kedvez a magyar gazdaságnak.

Rigó Csaba Balázs szerint az érintett tőkekihelyezések a bejelentési kötelezettség miatt korábban aránytalan mértékű adminisztrációs teherrel jártak. Az állami hátterű tőkebefektetések a kezdő vállalkozások piacra jutását támogatják, ilyen esetekben viszont nem valószínűsíthető versenyaggály.

Ha mégis felmerülne a versenycsökkenés veszélye, a jogszabály-változás értelmében a GVH a tranzakció zárásától számítva fél évig versenyfelügyeleti eljárást indíthat. Hozzátették ugyanakkor, hogy az eddig vizsgált esetek egyike sem volt aggályos. Az érintett befektetések összértéke 2018-tól kezdődően meghaladta a 10,5 milliárd forintot, az állami hátterű tőkealapok 22 vállalkozást segítettek.

Tavaly a GVH 42 százalékkal több bejelentést fogadott összefonódásról 2010-hez képest. A versenyaggályoktól mentes fúziók ellenőrzése ugyanakkor a leggyorsabbak közé tartozik Európában, köszönhetően az adminisztrációs terhek csökkentésének – közölték.

(Forrás: MTI)