Megtartotta alakuló ülését a Palkovics László innovációs és technológiai miniszter által életre hívott CO2 Koalíció 2018. december 14-én, Budapesten.

Az új testület létrehozásának közvetlen kiváltó oka a gépkocsik károsanyag-kibocsátására vonatkozó tervezett európai szabályozás előkészületeinek előrehaladása volt. Az uniós Környezetvédelmi Tanács októberi ülésén született javaslat arról, hogy a járművek károsanyag-kibocsátását a 2021-es szinthez képest 35 százalékkal csökkentsék 2030-ig. Az innovációs és technológiai miniszter a magyar járműiparra gyakorolt hatások áttekintése, a megfelelő felkészülés érdekében kezdeményezte az ágazat szereplőinek együttműködését.

Palkovics László az alakuló ülésen elmondta: a még formálódó konkrét uniós lépéseken túl Európa üvegházhatású gázok kibocsátás-csökkentésében betöltött vezető szerepének megőrzése, az energetikai rendszer átalakulása is igényli a közös gondolkodást. A miniszter kitért arra, hogy a tárca koordinációs szerepet vállal a Koalícióban, várja a meghívott szervezetek javaslatait a további egyeztetésekhez. Majd hozzátette: a szakmai szövetségekkel megkezdett munkába a minisztérium a későbbiekben közvetlenül is be kívánja kapcsolni a hazai járműipar meghatározó vállalatait.

A CO2 Koalíció első találkozóján az Innovációs és Technológiai Minisztérium mellett az Autós Nagykoalíció, az E-Mobi Kft., a Jedlik Ányos Klaszter, a Magyar Autóklub, a Magyar Elektromobilitás Szövetség, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete, a Magyar Gépjárműipari Egyesület és a Magyar Járműalkatrészgyártók Országos Szövetsége képviselői vettek részt.

Az egyre szigorodó környezet- és klímavédelmi előírások gyors és hatékony alkalmazkodást követelnek meg a közlekedési szektortól és a járműgyártóktól. A rugalmas átállás sikere alapvetően befolyásolja a magyar gazdasági, ipari és exportteljesítményben, a hazai foglalkoztatásban meghatározó szerepet betöltő autóipar kilátásait is. A CO2 Koalícióban megvalósuló összefogás célja a várható hatások vizsgálata, a szükséges intézkedések összehangolt meghatározása.

(Forrás: ITM Kommunikáció)