A Rothschild CIS-t bízta meg Petro Porosenko ukrán államfő, hogy vevőt találjon a tulajdonában lévő Roshen csokoládé gyárra. Ha nem lesz vevő, a menedzsment veheti meg a részvényeket.

Minden bizonnyal kevesen emlékeznek már arra, hogy amikor Petro Porosenkót tavaly májusban Ukrajna államfőjévé választották, egyik első ígérete az volt: megválik a tulajdonában lévő édesipari vállalattól, a Roshentől. Ez jó ideig nem történt meg, ám Porosenko most végső lépésre szánta el magát, és megbízta a Rothschild CIS befektetési bankot, hogy találjon vevőt a Roshenre. Erről az államfő, akit sokan „csokigyárosként” emlegetnek, Kijevben sajtótájékoztatón számolt be. Vételárat többszöri érdeklődésre sem nevezett meg, mint ahogy azt sem közölte, hogy mennyi időre szól a megbízási szerződés. Azt azonban világossá tette, hogy ha a szerződés lejártáig a Rothschild nem talál vásárlót, akkor cég jelenlegi menedzsmentje vásárolhatja meg a részvényeket – Porosenko kivételével, ő ugyanis biztos nem marad tulajdonos.

Az évi 450 ezer tonna kapacitású, 200 féle terméket előállító Roshenre a jelenlegei körülmények között valószínűleg nem lesz egyszerű feladat vevőt találni. A cég lipecki (Oroszország) gyárának vezérkara ellen például április óta az orosz hatóságok nyomoznak, mondván: ellopták az egyik orosz csokoládémárka nevét. A Roshen másik üzemét Mariupolban a háborús helyzet miatt 2014 februárjában ideiglenesen bezárták. A vállalat másik öt egységénél, köztük a legnagyobb, kijevi üzemben viszont folyamatosan termelnek. A Roshen érdekeltségébe tartozik Magyarországon a Tibi csokoládét is gyártó Bonbonetti.