Az idei év első négy hónapjában tovább nőtt a turistaforgalom Budapesten. Kiugró volt a bővülés Kínából, Izraelből, Hollandiából és a közép-kelet-európai piacokról.

Bár áprilisban bizonyos piacokról enyhe megtorpanás volt érzékelhető, összességében továbbra is prosperál a magyar főváros turizmusa – szűrhető le a KSH legfrissebb kereskedelmi szálláshelyi adataiból 2016 első négy hónapjára vonatkozóan.

Januártól áprilisig Budapesten 1 millió 60 ezer vendég mintegy 2 millió 400 ezer vendégéjszakát töltött el a kereskedelmi szálláshelyeken, ami 5,5 és 4 százalékos növekedésnek felel meg – írja a Turizmus Online.

A külföldi vendégek száma az adott időszakban megközelítette a 900 ezret. Ők több mint 2 millió 100 ezer vendégéjszakát generáltak, míg a 168 ezer belföldi utazó 318 ezer vendégéjszakát töltöttek Budapesten – adta hírül a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ. 

A külföldi vendégéjszakák emelkedése 2,9 százalékos volt, a belföldi vendégéjszakák viszont 12,2 százalékkal nőttek 2016 első négy hónapjában. A magyarok világvárosa tehát egyre inkább vonzza a belföldi turistákat – fizető turistaként is.

Az Egyesült Királyságból érkező vendégéjszakák száma 6,8 százalékkal, az USA-ból érkezők aránya 2,8 százalékkal nőtt. Spanyolországból április hónapban ugyan visszaesés volt tapasztalható, de még így is 12,4 százalékos növekedést mutat 2016-ban.

A korábban gyengélkedő Hollandia küldőpiaca újra megindult felfelé, 2016 januártól áprilisig 22,9 százalékos növekedést produkált Budapesten.

A legmarkánsabb dinamika mégis az ázsiai küldőpiacok esetében tapasztalható. Budapest kereskedelmi szálláshelyein Kína 80,6 százalékos, Izrael 25,9 százalékos, India pedig 4,2 százalékos növekedést mutatott az idei év első négy hónapjában.