Megújította 1992-ben kötött együttműködési megállapodását a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara és a Moszkvai Kereskedelmi és Iparkamarával.

A negyedszázados keretmegállapodás megújítását a Budapest-Moszkva Üzleti Fórum keretében írta alá Suren Vardanyan, a Moszkvai Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke és Krisán László, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

A megállapodás többek között hangsúlyozza az együttműködést az innováció és az innovatív fejlődés területén, az ipari együttműködést, a csúcstechnológiák bevezetését és az agráripari termékek kereskedelme területén megvalósuló technológiai kooperációt.

A Moszkvai Kereskedelmi és Iparkamara delegációja a „Moszkva Napok Budapesten” című rendezvényre érkezett hazánkba. A küldöttség tagja volt Suren Vardanyan mellett Leonyid Pecsatnyikov moszkvai polgármester helyettes és Szergej Cseremin, a moszkvai kormányzat külügyi vezetője is.

Az aláírás után a BKIK elnöke az MTI-nek elmondta: a megújított megállapodás az együttműködés megerősítését, a jó példák, gyakorlatok megosztását szolgálja. Úgy vélte, a budapesti vállalkozások piacra jutásában szintén fontos szerepet játszik a két kamara közötti megállapodás.

Krisán László hangsúlyozta: a BKIK fontos feladata, hogy segítse a budapesti vállalkozások forráshoz, illetve piachoz jutását, a szakképzést, valamint a szabályozói környezet egyszerűsítését, a bürokrácia csökkentését. Kitért arra is, hogy a közép-magyarországi régió a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklusban kevesebb forráshoz jut, ezért a BKIK olyan javaslatokat dolgoz ki, amelyek ezt ellensúlyozhatják.

Krisán László úgy fogalmazott: jó indulás a 80 milliárd forint keretösszegű Budapest alap, de szorgalmazzák a keret bővítését, mert a budapesti vállalkozások akár az összeg négy-ötszörösét is fel tudnák használni.

A képen Krisán László (b.) és Suren Vardanyan.