Megújított bérletstruktúrával és számos különleges koncerttel készül jubileumi, negyvenedik évadára a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ).

A szintén jubileumot, egyesülésének 150. évfordulóját ünneplő Budapest gazdag kulturális életének egyik legfontosabb, világszerte ismert „exportcikke” a BFZ – méltatta a zenekart az évadismertető sajtótájékoztatón Karácsony Gergely főpolgármester.

Mint hozzátette, az együttes sikerének titka talán az, hogy nem egyszerűen közönsége van, hanem közösséget épít.

A Fővárosi Önkormányzat kiemelt missziója, hogy a BFZ stabil működéséhez hozzá tudjon járulni, ezért a kormány és a főváros között 2020-ban megkötött kulturális megállapodás külön kitér a zenekar finanszírozására is.

Karácsony Gergely kiemelte a BFZ és a főváros által kiírt Budapest Nyitány pályázatot, melynek eredményét a Fesztiválzenakar mutatja majd be nagyszabású szabadtéri koncerten, a Hősök terén, a Budapest 150 programsorozat részeként.

Vincze Máté közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár a BFZ sikereinek okairól szólva elmondta: az alap a kiváló magyar komolyzenei hagyomány és hogy egy kiváló karmester 40 éven át építette az együttest.

Ehhez társulnak a kreatív ötletek és a tudatos építkezés, amelynek köszönhetően a Fesztiválzenekarnak a világ számos nagyvárosában megvan a saját közössége – jegyezte meg, emlékeztetve arra is, hogy a BFZ munkájához az állam és a főváros biztosítja a pénzügyi stabilitást.

Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy az általa vezetett intézmény idén a „nagykorúságát” ünnepli, ugyanis éppen 18 éve alapították. Ezt a 18 évet a Müpa „nagyon klassz szimbiózisban” töltötte a BFZ-vel, közös munkájukat számtalan világszínvonalú koncert, legendás sorozatok, együttműködések és az Európai Hidak Fesztivál fémjelzik – fűzte hozzá.

Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója felidézte, hogy az együttes első évtizede az építkezésről szólt. 1992-ben lettek Budapest hivatalos zenekara, ekkor számos új kezdeményezést indítottak, hogy „beterítsék a várost zenével”, majd 2009-10 körül ismét új korszakot kezdtek, kilépve a koncerttermekből.

A BFZ most ismét azt tervezi, hogy teljesen új irányba induljon el – árulta el.

Fischer Iván elmondása szerint a jubileumi szezont is sok szép produkció jellemzi majd. Idei operabemutatójuk Debussy Pelléas és Mélisande-ja lesz, nemzetközi szereplőgárdával, Bernard Richter és Patricia Petibon főszereplésével. A premiert Spoletóban tartják, majd a Müpába, a Vicenzai Operafesztiválra és a hamburgi Elbphilharmonie-ba utazik az előadás.

A zeneigazgató-karmester felhívta a figyelmet a Kompasszió című produkcióra is: Bach Máté-passiójának különleges változatában az evangéliumi és Bach-korabeli szövegek mellé kortárs szenvedéstörténeteket is bekapcsolnak, együttérezve más ártatlan áldozatokkal is.

Erdődy Orsolya, a Fesztiválzenekar menedzser-igazgatója emlékeztetett arra, hogy a brit Gramophone zenei szaklap nemzetközi szavazásán nemrég a BFZ-t választották Az év zenekarának.

Mint elmondta, a Közösségre hangolva szlogennel meghirdetett évadban is több neves vendégművész érkezik az együtteshez.

Az izraeli Lahav Shani nem először vezényli a BFZ-t, a Grammy-díjas Paavo Järvi Tüür, Schumann és Sibelius hármasával tér vissza a zenekarhoz, Haydn és Mozart muzsikájából válogat Gérard Korsten, Takács-Nagy Gábor pedig Haydn-Mozart-sorozatát folytatja.

A nemzetközi énekesgárda mellett hangszeres szólistákból sem lesz hiány: Yefim Bronfman egy Brahms-zongoraversenyben mutatja meg magát, Anna Vinnyickaja Rahmanyinovot játszik, Dejan Lazic egy Liszt-versenyművel érkezik, Dmitrij Siskin Mozarttal bűvöli el a közönséget, míg Várjon Dénes Dohnányit játszik majd.

Erdődy Orsolya kiemelte a vendégművészek közül a „cselló két szupersztárját”, Steven Isserlist és Kian Soltanit. Marc Bouchkov, Veronica Eberle és Rachel Podger a hegedű végtelen színeit mutatják meg, fellép a Fesztiválzenekarral Lisztes Jenő cimbalomművész, Hara Fruzsina pedig barokk trombitán muzsikál – tette hozzá.

A BFZ tíz különböző bérlettel készült erre a szezonra, most először lesz például lehetőség tisztán a Zeneakadémiára vagy a Müpába szóló bérleteket vásárolni, míg Kertész István karmester előtt tisztelegve egy új bérletet is elindítanak ősztől.

A nagyközönség április 4-től vásárolhatja meg bérleteit – mondta el Erdődy Orsolya.

(Forrás: MTI, fotó: Bruzák Noémi)