Egy csütörtökön elfogadott állásfoglalás szerint az elmúlt évtizedek áremelkedése oly mértékű volt, hogy sok uniós állampolgár már nem vagy alig tudja megfizetni a gyógyszereket és a nemzeti társadalombiztosítási rendszerek fenntarthatósága is veszélybe került.

A magán és közérdek egyensúlya érdekében jobban nyomon követhetővé kéne tenni a kutatás-fejlesztési és marketing költségeket valamint az állami támogatásokat – olvasható az Európai Parlament közleményében.

„Az állami egészségügy fontos része az európai identitásnak. A gyógyszerekhez való hozzáférést garantálni kell, ehhez pedig egyensúlyt kell teremteni a tagállamok és a nagy gyógyszercégek közötti tárgyalási erőviszonyai között” – mondta Soledad Cabezon Ruiz (S&D, Spanyolország) jelentéstevő. A szöveget 568 szavazattal 30 ellenében 52 tartózkodással fogadták el.

Követhető kutatás-fejlesztési költségek

A képviselők úgy vélik, hogy a gyógyszerárakban nem tükröződik a jelentős mennyiségű kutatás-fejlesztésre adott állami támogatás, ezért nagyobb átláthatóságot követelnek az államilag támogatott kutatások aránya és a marketing költségek kapcsán. A Tanácsot és a Bizottságot pedig arra kérik, hogy a megfizethető gyógyszerellátás érdekében erősítse a tagállamok tárgyalási képességeit.

A gyógyszerekre fordított költések emelkedése, és a tagállamok, valamint a nagy cégek közötti információs és kapacitásbeli asszimetria erősebb uniós együttműködést és új intézkedéseket követel. Az árképzés hatékony kontrolljához és a teljes átláthatósághoz új törvényi háttérre van szükség – szögezik le a képviselők.

Rezisztens kórokozók

A képviselők szerint egyre szélesebb az olló az antibiotikum-rezisztens kórokozók száma és az új gyógyszerek száma között; az új, ellenálló vírusok 2050-ra akár évi tízmillió áldozatot is szedhetnek. Jelenleg évente 25 ezer ember hal meg ilyen esetek miatt, miközben az elmúlt 40 évben mindössze egy teljesen újfajta antibiotikumot fedeztek fel. 

A WHO szerint a gyógyszerekhez való hozzáférés az egészséghez való jog része. Az EP szerint ugyanakkor megdöbbentő különbség tapasztalható az egyes tagállamokban az innovatív gyógyszerek hozzáférhetősége és áruforgalma között. Ennek oka sok egyéb mellett az eltérő árazási és visszatérítési rendszerek, szigorú védjegyek lehetnek.

Magyar képviselők

A témához az alábbi magyar képviselők kívántak hozzászólást fűzni:

Szanyi Tibor (S&D, MSZP): „A szocialisták és a demokraták által kezdeményezett téma egyszerre célozza a gyógyszerek árát, a szellemi tulajdonjogok védelmét, az ellátásbiztonságot és a hulladékcsökkentést. Az EU-szinten fejleszthető jó gyakorlatoknak kézzel fogható egészségügyi és pénzügyi eredményei vannak, amit szívélyesen ajánlok a magyar kormány figyelmébe is, semhogy az egészségügyi rendszert tovább rombolja.”

Niedermüller Péter (S&D, DK): „Elfogadhatatlan, hogy vannak olyan gyógyszerek, amelyek bizonyos tagországokban nem elérhetőek, hiánycikknek számítanak vagy mivel nem támogatja a társadalombiztosítási rendszer, a betegek nem tudják megfizetni a rendszeres kiadást. Ezen a helyzeten csak a többi EU tagállammal való együttműködés javíthat, mert így elérhetőbbé válnak a gyógyszerek és az egészségügyi rendszer is fenntarthatóbb lesz.”

Balczó Zoltán (Független, Jobbik): „Az uniós gyógyszerpiacon megbomlott az egyensúly a köz- és a magánérdek érvényesülése között. A gyógyszergyártók kiemelten magas profitja – amit részben a szabadalmi oltalmak indokolatlan kiterjesztésével érnek el – megakadályozza, hogy a lakosság megfizethető áron hozzájuthasson a szükséges gyógyszerekhez. A bizottságtól elvárható, hogy az egyensúlyt helyreállító jogszabályt kezdeményezzen.”