Kutyáknak szánt kullancsirtó- és -riasztó nyakörveket tesztelt a Nébih. A vizsgálatok során nem bukkantak súlyos problémákra, három kullancsriasztó nyakörv gyártóját kisebb hibák miatt figyelmeztetik.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 17, többféle hatóanyag-tartalmú nyakörvet tesztelt, a termékek hatóanyag-tartalmát, tömegét és hosszúságát  vizsgálták. Tizennégy kiskereskedőknél vettek hatósági mintát, ezek közül 9 nyakörv irtó, míg 5 riasztó hatású volt, 3 nyakörvet pedig külföldi internetes oldalról rendeltek. 

A hazai kereskedőknél vett, Nébih törzskönyvszámmal rendelkező mintákban a hatóanyag-tartalom  megfelelő volt. Az interneten vásárolt nyakörvek közül azonban két készítménynél nem voltak kimutathatóak a csomagoláson feltüntetett hatóanyagok, ezek a termékek Magyarországon nem is rendelkeznek engedéllyel.

A nyakörvek hosszával és tömegével három kullancsriasztó nyakörvnél volt probléma, a gyártókat emiatt írásbeli figyelmeztetésben részesíti a Nébih. A teszt folytatódik, a hivatal szakemberei kutyáikkal vizsgálják azt is, hogy a terméket engedélyeztető által vállalt hetek-hónapok után is hatásosak-e még a nyakörvek. (MTI)