Európa sípályáin nagyjából minden tizedik síelő szenved kisebb-nagyobb balesetet egy-egy szezonban. A síelőknek a baleseteknél sokat segíthet a megfelelően megválasztott utasbiztosítás.

Sokan biztonságban érzik magukat amiatt, hogy a baleseti ellátáshoz kiváltották az Európai Unióban (EU) érvényes európai egészségbiztosítási kártyát (EEK), ám baj esetén gyakran azzal kell szembesülniük, hogy a kártya az ellátást kizárólag az állami kórházakban fedezi, és csak az adott ország állami betegbiztosítottjai számára előírt szolgáltatásokra terjed ki. Így többek között nem állja a hegyi mentés költségét vagy a kórházban eltöltött idő után esetlegesen fizetendő önrészt sem – hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz).

A közlemény idézi Horváth Pétert, a Mabisz utasbiztosítási bizottságának elnökét, aki kiemelte „a biztosítók általában a síelést, sok közülük a snowboardot is az alapbiztosítás részeként helyezik el”. Jelezte: mivel a hazai utasbiztosítási piacon több mint egy tucat szereplő van jelen, így érdemes összehasonlítani, hogy melyik termék mire nyújt fedezetet, mindezt online módon is el lehet végezni.

Horváth Péter kiemelte: arra is figyelni kell, hogy még az indulás előtt, tehát külföldi út esetén a magyar határ átlépése előtt megkössük a szerződést, mert különben az nem érvényes. Érdemes ellenőrizni, hogy helikopteres mentés van-e az adott módozatban, s annak összege limitált-e. Ugyanez igaz a kórházi költségekre és az ellopott, vagy elvesztett felszerelésre is. Nem árt, ha szükség esetén tolmácsot is biztosít a társaság – fűzte hozzá.

A Mabisz szakembere rámutatott: egyre nagyobb jelentőségűvé válik az is, hogy a felelősségbiztosítás is része legyen a szerződésnek. A szakember szerint ha valaki pályán kívül akar síelni, akkor mindenképpen érdemes extrém sportokra érvényes biztosítást kötni, amely ennek a kockázatát is fedezi.

Horváth Péter szerint egy átlagos biztosítás költsége napi 300 és 1000 forint között van, az utóbbi árfekvésen már gyakorlatilag térítési limit nélkül fedezhetjük az egészségügyi ellátásokat. Arra is felhívta a figyelmet: ha komolyabb balesetet okozunk, az adott ország gyakorlatától függően nem csak jegyzőkönyv készül, de meg is szondázhatják a balesetet okozót. Előfordulhat, hogy a dokumentált túlzott alkoholos befolyásoltság miatt a biztosító szerepvállalása korlátozott lesz. (MTI)